“Huawei gaat Android vervangen door Russisch besturingssysteem Aurora”

De Chinese smartphonemaker Huawei onderhandelt met het Russische Rostelecom over de mogelijke integratie van het besturingssysteem Aurora van deze laatste in zijn toestellen. Huawei verloor door een beslissing van de Amerikaanse overheid recent de toegang tot updates van Google Android.

Volgens welingelichte bronnen zouden de Russische telecomoperator Rostelcom en de lokale zakenman Grigory Berezkin de Chinezen hulp hebben aangeboden. Rostelcom en Berezkin zijn samen eigenaar van het bedrijf dat het Aurora mobiele besturingssysteem heeft ontwikkeld. Rostelcom is op zijn beurt voor meer dan 50% in handen van de Russische overheid.

De basis voor de eventuele samenwerking werd vorige week in Sint Petersburg gelegd ter gelegenheid van het Internationale Economische Forum. Guo Ping, de vice-voorzitter van Huawei, besprak er de eventuele switch met Konstantin Noskov, de Russische minister voor Digitale Ontwikkeling en Communicatie. Ook de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtsgenoot Poetin zouden het onderwerp tijdens hun recente samenkomst hebben besproken.

Huawei zou ondertussen al een aantal van zijn toestellen aan tests met Aurora hebben onderworpen. Indien die tests slagen staat weinig nog in de weg om het Aurora besturingssysteem in verschillende Huawei-modellen te installeren. Er gaan ook geruchten als zou Rostelcom een aantal Huawei-modellen gaan produceren, al is daar geen bevestiging van.

Wat is Aurora?

Aurora is een besturingssysteem op basis van de open-source technologie Sailfish dat werd ontwikkeld door het Finse bedrijf Joll. Het zijn voormalige toplui van Nokia die dat bedrijf hebben opgericht. In 2014 kocht de Russische miljardair  Berezkin zich in Jolla in en tekende hij een overeenkomst met het Russische ministerie van Communicatie om een Russisch besturingssysteem voor mobiele telefoons te gaan ontwikkelen. Sinds 2016 wordt dit project geleid door het Open Mobile Platform (OMP), dat eigendom is van Berezkin. In mei 2018 kocht Rostelecom dan 75% van OMP van Berezkin. 

Daarna raakte bekend dat Russische toplui werknemers van staatsbedrijven enkel nog smartphones met Russische besturingssystemen mogen gebruiken. In 2018 kreeg OMP dan de naam Aurora opgeplakt.

Indien het tot een samenwerking tussen Huawei en Aurora komt zou het om een eerder zeldzaam voorbeeld van Russische-Chinese coöperatie gaan. De door geopolitieke spanningen ingegeven ‘Russische pivot naar het Oosten’ is tot op vandaag vaak dode letter gebleken.

Meer