RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Zij schopte het tot hoogste vrouw bij marine: 'Het is allang geen mannenwereld meer'

Jeanette Morang is de eerste vrouwelijke commandeur bij de marine.

Voor het eerst is een vrouw bij de Koninklijke Marine bevorderd tot de hoge rang van commandeur. Haar naam: Jeanette Morang. Geen manwijf met een grote mond, maar een harde werker met een duidelijke wens: "Het zou zo mooi zijn als meer vrouwen tot de hoogste regionen doordringen."

Ze vertrekt maandag naar haar nieuwe werkplek in Engeland, maar ze moet alles nog regelen. "Ik moet al mijn spullen nog pakken, afscheid nemen. Het komt er niet van", zegt ze. Lachend: "Iedereen wil iets van me."

Dubbel trots

Dat heeft alles te maken met de gouden balk mét ster op haar uniform. Het bewijs dat ze is bevorderd tot commandeur bij de marine. Een primeur: nog nooit kreeg een vrouw bij de marine zo'n hoge functie. "Ik ben ook best een beetje trots", glundert de Dordtse van 54.

Wat betekent de rang 'commandeur'?

Commandeur is één van de hoogste rangen bij de Koninklijke Marine. Zo ziet de bovenste rangorde eruit:

  • De hoogste rang is: luitenant-admiraal (generaal der mariniers)
  • Gevolgd door: vice-admiraal (luitenant-generaal der mariniers)
  • Daarna: schout-bij-nacht (generaal-majoor der mariniers)
  • En daaronder komt: commandeur (brigadegeneraal der mariniers)

Daarna volgen lagere rangen als kapitein-ter-zee, luitenant-ter-zee, sergeant-majoor, korporaal en matroos.

Bron: Defensie.nl

Northwoord, Londen. Dat wordt voor de komende drie jaar haar nieuwe werkterrein. "Commandeur is een rang. Het is een niveau in de organisatie. Ik ga werken bij het maritieme hoofdkwartier van de NAVO en word daar verantwoordelijk voor de schepen die onder de NAVO vallen."

Enorme fregatten

Voor haar promotie zat ze zelf op van die enorme fregatten, grote oorlogsschepen waar 150 bemanningsleden op kunnen. Ze was de baas op die schepen en vaak maanden van huis. Zo lag ze maanden voor de kust van Libanon.

Geen schreeuwer

Wat voor type leider ze is? Geen schreeuwer of manwijf, zegt ze zelf. "Ik vind het zo jammer dat dat vooroordeel soms nog leeft", zegt ze. "Ik schets het kader, maar verder wil ik de mensen zo veel mogelijk vrij laten."

Ze wil graag dat mensen zelf hun plannen bedenken en de manier waarop ze dat willen bereiken invullen. Want: "Als je zelf je plan bedenkt, is het veel makkelijker om het te bereiken."

Falen

Of mannen weleens moeite met haar hebben omdat ze een vrouw is? "Eigenlijk niet, omdat ik vanuit mijn ervaring mijn functies bekleed. Dat wordt eigenlijk wel geaccepteerd."

Dat was weleens anders. Sinds 1983 worden vrouwen als adelborsten toegelaten op het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ze hoort bij de eerste vrouwen die de reguliere officiersopleiding mochten doen. "Je had toen twee stromingen. De ene club vond het een fantastisch idee dat er vrouwen werden toegelaten, maar er was ook een groep die het niets vond. Zij hoopten dat de vrouwen zouden falen."

Man versus vrouw

Dat laatste gebeurde niet. Integendeel, zegt ze: je ziet op steeds meer plekken vrouwen. "De marine is allang geen mannenwereld meer. De verhouding is nog niet 50-50, maar het is eigenlijk geen issue meer of je man of vrouw bent. Als je goed bent, wordt dat door iedereen gewaardeerd."

Of ze nu hoopt dat de hoogste militair van ons land ook een vrouw wordt? "Ik kies meer voor de ervaring en deskundigheid. Of dat een man of vrouw is, maakt me niet zoveel uit."

Manja
Lees ook:
Manja is de eerste vrouw ter wereld die operationeel F-16 heeft gevlogen

Moeite met afscheid

Ze zat hiervoor in Brussel en op het ministerie van Defensie in Den Haag. Ze moest vaker afscheid nemen van collega's en landen. "Ik heb altijd moeite met afscheid nemen. Maar er is een tijd van komen en gaan. Dat is ook zo mooi van het vak: als je je best doet, kun je zoveel verschillende functies bekleden."

Daar komt bij, zegt ze: "Ik ben de wereld niet uit, hè. Vroeger, toen ik net begon en ver van huis was, moest je het doen met geschreven brieven. Ik zie die postzakken nog staan met brieven van drie weken oud. Tegenwoordig heb je zoveel mogelijkheden."

Stimulerend voor vrouwen

Elke maand gaat ze een weekend terug, voor haar zoon Filip. "Ik zie het vooral als een enorme eer dat ik dit mag doen en ik hoop dat mijn bevordering stimulerend werkt voor andere vrouwelijke collega's met kinderen. Want ook dan kun je allerlei leuke functies bekleden, tot in de hoogste regionen."

Vrouwelijke
Lees ook:
Vrouwelijke piloten in een mannenwereld: 'Met lief kijken kom je echt niet binnen'