U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 7
14 juni 2019Als Annabel Nanninga je tot matiging oproept, ben je wel erg ver heen. Op een congres van de JFVD, de jongerenbeweging van Forum voor Democratie, werd afgelopen weekend zo veel extremistische taal uitgeslagen dat het zelfs de voormalige GeenStijl-scribent te machtig werd. ...

3 maanden geleden door Crezee

REAGEER MET EEN EMOJI
12

14 juni 2019

Als Annabel Nanninga je tot matiging oproept, ben je wel erg ver heen. Op een congres van de JFVD, de jongerenbeweging van Forum voor Democratie, werd afgelopen weekend zo veel extremistische taal uitgeslagen dat het zelfs de voormalige GeenStijl-scribent te machtig werd. ‘Wij gaan de beschaving redden van de naderende ondergang’, riep JFVD-voorzitter Freek Jansen. Als Wodan en de Asen – voor de niet ingewijden: een Germaans godengeslacht – ‘staan wij hier verzameld voor dat laatste maar ook eerste gevecht’.

Jansen is waarschijnlijk de eerste Nederlandse politicus die Wodan aanroept, maar toch kwam zijn toon me bekend voor. Ik groeide ermee op, in de jaren zeventig. De bombastische retoriek, de grimmige strijdmoraal, de zelfingenomenheid, het gebrek aan respect voor andermans meningen. Het is alsof mijn jeugd in spiegelbeeld voorbijkomt. Toen had extreem-links het initiatief, nu extreem-rechts. Toen waren Marx, Lenin en Mao de bronnen, nu Nietzsche, Mussolini, de Germaanse mythologie en alt-right – de invloed van de Verenigde Staten op ‘onze’ cultuur is zo immens dat zelfs ‘onze’ nationalistische jongeren niet veel beters weten te verzinnen dan Amerika nadoen. Toen was het een rebellie tegen onderdrukking, nu tegen de vrijheid.

De vrijheid heeft geleid tot een gefragmenteerde en onzekere samenleving, die veel vragen openlaat. Wat is de Nederlandse cultuur, nu er zo veel immigranten zijn? Wat is soevereiniteit als Nederland haar deelt met Europa? Wat blijft er over van de man als vrouwen hun deel in de samenleving opeisen? Forum rekent af met al deze ambivalenties. Weg met het multiculturalisme, de genderneutraliteit, Europa. Nederland moet dominant blank, een sterke natiestaat, trots en viriel zijn.

Daartoe willen de JFVD’ers de individuele variatie terugdringen. De neuzen moeten één kant op, zoals voetbaltrainers zeggen. ‘Ons doel is niet de emancipatie van het individu, maar van ons als gemeenschap, zodat wij samen tot grootse dingen in staat zijn’, zei bestuurslid Massimo Etalle. Daarvoor moeten wij ons eerst ontdoen van onze slavenmoraal: ‘Van jongs af aan wordt een wereldbeeld gepropageerd waarin wij allen hand in hand een kring om de wereld vormen, een wereldbeeld waarin het slachtoffer heilig is en van alle steun voorzien wordt, een wereldbeeld dat winnaars veracht.’

1 Crezee    
3 maanden geleden door Crezee
6
Meld

Deze geluiden zijn verontrustend, maar ook potsierlijk en een beetje sneu. Jongens die zich leiders van een heersersvolk wanen, die de wereld opdelen in sterken en zwakken, en er voetstoots van uitgaan dat zij bij de sterken horen. De Übermensch voor beginners.

Annabel Nanninga hield de JFVD’ers voor dat ze de Forumkiezende ‘schoolpleinmoeders’ en ‘voetbalvaders’ niet moesten afschrikken met hun boreale intellectualisme. Toch gaat van zulke vergezichten een zekere bekoring uit, constateerde het bureau Motivaction in een kleinschalig onderzoek naar de belevingswereld van Forumsympathisanten. Baudet-aanhangers hebben een relatief sterke hang naar spiritualiteit en ‘zijn gefascineerd door het onverklaarbare in het leven’, aldus Motivaction. ‘Het lijkt alsof ze de huidige wereld te kil en te rationeel vinden en op zoek zijn naar nieuwe betovering.’

Een beetje boreale mystiek op zijn tijd doet de Forumaanhanger goed. Veel problematischer is het kleine verhaal, de concrete uitwerking. Hoeveel mensen zullen hun individuele vrijheid op een lager pitje willen zetten om onder leiding van Jansen en Etalle iets groots te verrichten, als lid van de volksgemeenschap? En wat willen zij doen met de ‘zwakken’ en onwilligen die deze gemeenschap ondermijnen? Muilkorven? Tot tweederangsburger maken? Deporteren? Het is geen wonder dat ze liever over Germaanse mythologie praten dan over concreet beleid.

De samenleving is zo divers geworden dat de meeste mensen zich niet in een Baudetiaanse mal zullen laten dwingen: minderheden, de ruim 80 procent van de bevolking die niet op Forum stemde en vooral ook vrouwen. Op het congres van de JFVD liep een ‘flirtcoach’ rond – ook zo’n geïmporteerd fenomeen uit de alt-rightcultuur – die uitlegde dat een vrouw niet altijd nee bedoelt als ze nee zegt. Meer dan andere Nederlanders vinden Forumsympathisanten dat mannen en vrouwen afzonderlijke rollen dienen te spelen, blijkt uit het onderzoek van Motivaction. Geen wonder dat geen enkele partij bij de statenverkiezingen zo weinig vrouwelijke stemmers haalde als Forum (36 procent). Een blik in het straatbeeld volstaat om de beperkingen van het Forumproject te zien. Zelfbewuste vrouwen zullen zich niet in een hoek laten duwen door de jongens van de JFVD, zelfs niet als de versiercoach de alfaman in hen heeft wakker gekust.

2 Crezee    
3 maanden geleden door Crezee
5
Meld

Zeker volgens een verslaggever van de VOLKS oprui KRANT.

3 Eindpenthode    
3 maanden geleden door Eindpenthode
15
Meld

Maakt weer duidelijk met wat voor achterlijke partij we te maken hebben.
Deze randdebielen gaan de beschaving redden van de naderende ondergang en gaan grootse dingen doen. question.
Als je boe roept zeiken ze hun broek nat en rennen de Germaantjes hard naar mammie. Inderdaad hilarisch potsierlijk en sneu.

4 MacGu    
3 maanden geleden door MacGu
10
Meld

@4 Jouw tekst komt ook wel heel sneu over. Wat denk je ermee te bereiken met je kinderlijk gebrabbel. Kom nou eens met echte goede argumenten. Misschien kun je daarmee andere mensen overhalen om jouw gedachtegoed te volgen en te respecteren.

5 Verwonderd    
3 maanden geleden door Verwonderd
13
Meld

"Deze geluiden zijn verontrustend, maar ook potsierlijk en een beetje sneu. Jongens die zich leiders van een heersersvolk wanen, die de wereld opdelen in sterken en zwakken, en er voetstoots van uitgaan dat zij bij de sterken horen."

Daar heeft Baudets aanhang hier op NK ook in ernstige mate last van.

6 PuurHagelslag    
3 maanden geleden door PuurHagelslag
6
Meld

Als je toch zo triest bent dat je je eigen stukjes op NK moet propageren, laat je wel heel duidelijk zien dat je over geen enkele vorm van zelfrespect beschikt!

Op die manier confronteer je iedereen met al je complexen en trauma's!

Triest heel triest!

De snelheid waarmee de Volkskrant degenereert is haast niet bij te houden en zal ook wel niet te genezen zijn!

7 Zie Hier    
3 maanden geleden door Zie Hier
12
Meld

@3

Er wordt letterlijk geciteerd .
En daartegen is geen enkel bezwaar ingebracht .
Dus klopt het.
Het feit dat jij dat niet geloofd , geeft aan dat jou denkwereld ook zorgwekkend is

8 No newstoday    
3 maanden geleden door No newstoday
4
Meld

@5

Hoe kun je volwassen en met argumenten reageren op een jongerencongres met puberaal gedrag aangestuurd door hormonen zonder argumenten ?
Dat is toch echt te veel gevraagd .

9 No newstoday    
3 maanden geleden door No newstoday
4
Meld

@7

Hoe kan het dan dat hier telkens maar weer om de haverklap TPO en Geenstijl inzendingen verschijnen ?
Je bedoelt dat die van het ontstaan af al gedegenereerd zijn ?
Ken je ook het verschil tussen nieuws en een column niet?
Ik help je : het eerste is heet van de naald , het tweede soms 1x per week en is een reflecteert een eigen mening .
Bij alle kwaliteitskranten doet men zoiets.

10 No newstoday    
3 maanden geleden door No newstoday
4
Meld

@1 met een dergelijk geluid steekt iemand zijn Nazi-symphatieen niet onder stoelen of banken. Het geeft ook duidelijk de onderstroom van de FvD aan, niet dat het verbaast als je kijkt naar de kringen waarin Baudet zich ophoudt.

11 TedjeR    
3 maanden geleden door TedjeR
2
Meld

Nog 120 te gaan dan zijn de trollen weer zoet!

12 Zie Hier    
3 maanden geleden door Zie Hier
6
Meld

@12 Trollen??? Jij vindt mensen die het gedachtegoed van FvD verwerpen zeker ook "onwilligen die de gemeenschap ondermijnen". Als dat zo is wat zou je er, zoals in het artikel al afgevraagd wordt, aan willen doen: Muilkorven? Tot tweederangsburger maken? Deporteren?

13 MacGu    
3 maanden geleden door MacGu
2
Meld

stoere jongetjes bij het J-FVD maar niet heus. Bange kwezeltjes zijn het die met z'n allen op een afgezonderd plekje macho doen.
Pak de "stoerste" er uit dreig met een draai om de oren en de hele groep holt gillend van angst weg.

14 krek    
3 maanden geleden door krek
2
Meld

@9
De "meetings" bij Klaver, zaten anders overvol, met "puberaal, door hormonen aangestuurde jongeren"..
Zeker níet opgemerkt?

15 Dieke    
3 maanden geleden door Dieke
5
Meld

@15
Typisch alt-/extreem-rechts antwoord weer; "maar hullie..."

16 van de andere kant bekeken    
3 maanden geleden door van de andere kant bekeken
2
Meld

@15
Bij meetings van GL gaat het over groenlinkse politiek, maar wat doen een rassenleerprediker en een versier- coach bij een politieke meeting????

17 morandi    
3 maanden geleden door morandi
2
Meld

@17
Ik reageerde op "puberaal, hormoon aangestuurde jongeren", niet op de inhoud..

18 Dieke    
3 maanden geleden door Dieke
0
Meld

@18

Alle pubers worden door hormonen aangestuurd. Dus wat is het punt wat je wil maken

19 krek    
3 maanden geleden door krek
3
Meld

@13 Ja, en dat zijn het al!

20 Zie Hier    
3 maanden geleden door Zie Hier
2
Meld

@10 "Hoe kan het dan dat hier telkens maar weer om de haverklap TPO en Geenstijl inzendingen verschijnen ?"
Partei politik...

21 Tussenderegels    
3 maanden geleden door Tussenderegels
2
Meld

@21 Social media zijn het front waar zij willen scoren en dus heeft dit daardoor wat obscure forumpje (de kwaliteit hier is daardoor in serieuze mate gedegenereerd) top prioriteit voor ze.
Discussies zijn zo eenzijdig als het maar kan, en interessante onderwerpen komen gewoon niet of te weinig aan bod.
Dat is wat de Partei politik bewerkstelligt.

22 Tussenderegels    
3 maanden geleden door Tussenderegels
3
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Baudet intimideert journalist, kandidaat-Stat...
Thierry Baudet heeft gisteravond een journali...

16 uur geleden door Vwpeter

Integratie-expert: Nederland is in de greep v...
Nederland is in de greep van islamofobie, mee...

1 dag geleden door Inter

Trump regering heeft bewijs dat er collusion...
Zijdelings heeft dit gebeuren te maken met de...

21 uur geleden door Proemevla

Arnhem stuurt stokoude veteranen weg bij herd...
"Het is ronduit onterend dat ze ons wegs...

18 uur geleden door NOS

Limburg kiest voor traditionele Zwarte Piet:...
In de provincie Limburg kiezen de meeste geme...

1 dag geleden door Inter


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Strongoli
POLITIE HEEFT SUPERSNELLE WAGENS, MAAR KAN ZE...
En wéér onnodig geld over de balk gesmeten....

minder dan een minuut geleden door Strongoli

Vaartuig
Amerikaanse marine bevestigd beelden van ufo'...
@3Ik wist het11!!!!-!1!1!...

2 minuten geleden door Vaartuig

Topperz
POLITIE HEEFT SUPERSNELLE WAGENS, MAAR KAN ZE...
Waardeloos!!! Stelletje prutsers!! ...

2 minuten geleden door Topperz

Bluth
Verdachte vliegtuigkaping na ruim 30 jaar opg...
@2 Double-jeopardy geldt geloof ik alleen in ...

2 minuten geleden door Bluth

Vaartuig
Premier zat er naast, Henk Krol had gelijk...
Ahhh, die zielige pensionada’s ook! Werk er...

2 minuten geleden door Vaartuig

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig