RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ruim 600 bedrijven roepen Trump op te stoppen met de handelsoorlog

Beeld © AFP

Ruim 600 grote Amerikaanse bedrijven, waaronder bekende namen als Walmart en Primark US, hebben een brief geschreven aan de Amerikaanse president Donald Trump. Ze willen dat hij stopt met de handelsoorlog, omdat die banen en geld kost.

De importtarieven die Trump heeft ingevoerd op Chinese producten en onderdelen moeten opgeheven worden, vinden de bedrijven. De handelsoorlog is schadelijk voor de economie, werkgelegenheid en consumenten.

Trump heeft de importheffingen ingevoerd om Amerikaanse bedrijven te beschermen, maar het effect is juist het tegenovergestelde, stellen de in totaal 661 bedrijven. "De importtarieven worden direct betaald door Amerikaanse firmas, inclusief de bedrijven hieronder - niet China", schrijven ze in de brief. En die kosten worden vaak weer doorgerekend aan consumenten.

2 miljoen banen

Er gelden al importheffingen van 25 procent op een reeks Chinese goederen en onderdelen, en Trump dreigt daar meer aan toe te voegen.

De bedrijven halen een rapport aan van onderzoeksinstituut Trade Partnership Worldwide, dat heeft doorgerekend dat een nieuwe ronde importtarieven 2 miljoen banen zou kosten. Voor een gemiddeld Amerikaans gezien betekenen nieuwe handelsbarrières een verlies van 2000 dollar (+/- 1800 euro).

Ook halen de bedrijven aan dat de handelsgesprekken zorgen voor onrust op de financiële markten, wat weer een bedreiging vormt voor 'onze historische economische groei'. Ze hopen dat de president wil stoppen met vergeldingsacties, en wil werken aan een sterke deal met China gericht op de lange termijn.