RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Strafrechtelijk onderzoek naar lekken in WODC-affaire

Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de bronnen van Nieuwsuur in de WODC-affaire. Het ministerie van Justitie en Veiligheid deed aangifte om te achterhalen wie heeft gelekt en deze persoon, of personen, te vervolgen.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie kreeg de afgelopen tijd klachten van medewerkers dat stukken van hen waren gelekt. Het ging om twintig verschillende incidenten. Zij voelden zich daardoor niet langer veilig. Als werkgever trok hij zich dat aan, laat Grapperhaus weten, en deed daarom aangifte.

Lekken van een vertrouwelijke notitie

Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek vanwege schending van het ambtsgeheim. Het gaat om het lekken van een vertrouwelijke notitie over het WODC.

Conclusies
Lees ook
Conclusies over door topambtenaren 'herschreven' drugsrapporten

In december 2017 kwam een interne klacht van WODC-medewerkster Marianne van Ooyen over oneigenlijke beïnvloeding van ambtenaren op onafhankelijk onderzoek door het WODC terecht bij Nieuwsuur. Dat kwam via andere kanalen dan van Van Ooyen zelf.

'Ondermijnend voor het onderlinge vertrouwen'

Grapperhaus zegt nu tegen Nieuwsuur: "Het verstrekken van dergelijk informatie aan derden staat op gespannen voet met de integriteit die de overheid dient te waarborgen als goed werkgever. Het lekken van informatie is ondermijnend voor het onderlinge vertrouwen en bovendien schaadt het in veel gevallen de privacy en het veiligheidsgevoel van medewerkers of andere betrokkenen."