‘Vlees op je bord komt in 2040 meestal niet meer van geslacht dier’
Het aantal dieren dat naar de slacht gaat om te worden verwerkt voor ons voedsel zal drastisch afnemen. In 2040 zal 60 procent zijn vervangen door kweekvlees of plantaardige ingrediënten die smaken als vlees en er ook zo uitzien.
Dat blijkt uit een rapport van het consultancykantoor AT Kearney waaruit The Guardian citeert. De adviseurs baseren zich op interviews met experts. Ze wijzen erop dat de huidige vleesproductie enorme gevolgen heeft voor het milieu. Veel mensen maken zich bovendien zorgen over het welzijn van dieren in de bio-industrie.
,,De grootschalige vee-industrie wordt door velen gezien als een onnodig kwaad”, zeggen de adviseurs in het rapport. ,,Met het voordeel van nieuwe vegan-vleesvervangers en kweekvlees boven conventioneel geproduceerd vlees is het een kwestie van tijd voordat de vleesvervangers een substantieel marktdeel opeisen.”
Kweekvlees
Gemiddeld geven Nederlanders per jaar 13 euro uit aan vleesvervangers
De vleesindustrie is enorm. Het gaat om een biljoen dollar omzet per jaar (omgerekend meer dan 885 miljard euro), schrijft de nieuwssite. De milieuschade blijkt uit diverse wetenschappelijke studies: van CO2-uitstoot en de vervuiling van rivieren en oceanen tot waardevol landschap dat verdwijnt om plaats te maken voor landbouwgrond.
In de Verenigde Staten zijn bedrijven die vleesvervangers maken in opkomst; Impossible Foods, Just Foods en Beyond Meat bijvoorbeeld. Het laatste bedrijf zette onlangs een grote stap door de bouw van een Europese fabriek in Zoeterwoude aan te kondigen. AT Kearney schat dat een miljard dollar is geïnvesteerd in veganistische alternatieven door de genoemde en andere bedrijven.
Er is belangstelling genoeg. De Britse bank Barclays berekende onlangs dat de markt voor vleesvervangers in potentie goed is voor 140 miljard dollar. Hoe groot de groei ook is, het aandeel is nu nog klein, benadrukt Nadia Menkveld die voor ABN Amro onderzoek deed naar vleesvervangers. ,,Gemiddeld geven Nederlanders per jaar 13 euro uit aan vleesvervangers. Voor vlees is dat jaarlijks 700 euro.”
Menkveld heeft geen onderzoek gedaan naar kweekvlees, maar naar vleesvervangers. ,,Het jaar 2040 is nog ver weg, maar je ziet wel dat mensen minder vlees willen eten en dat ze zoeken naar andere eiwitbronnen.”
Kweekvlees is nu nog onbetaalbaar en niet altijd milieuvriendelijker. Hoewel in Nederland volop experimenten gaande zijn, is het vlees nog niet goedgekeurd door de Europese Unie. Het vlees zou wel al binnen drie jaar betaalbaar kunnen zijn, stelt het vernieuwende bedrijf Mosa uit Maastricht.
De plantaardige beweging is alleen maar blij met de bevestiging die de adviseurs geven. ,,Ook wij geloven dat plantaardige voeding de toekomst is", zegt Isabel Boerdam namens Green Food Lab, dat een plantaardiger wereld voorstaat. ,,Er zijn op dit moment zoveel plantaardige innovaties, ook in Nederland, daaraan zie je dat deze categorie echt enorm aan het groeien is zowel qua duurzaamheid, als kwaliteit, als populariteit.‘’
Boerdam noemt een nieuw product dat deze week is verschenen dat kip en gehakt kan vervangen in een gerecht: Pulled Oats. Het is afkomstig uit Finland en bestaat uit haver, tuinbonen en erwten. ,,Deze combinatie zorgt voor een volwaardig eiwit profiel met alle essentiële aminozuren, terwijl het toch een lokaal, duurzaam en volledig plantaardig product is.”
Planten gaan de wereld veranderen, voorspelt Boerdam. ,,Gecombineerd met alle groeiende wetenschap op het gebied van kweekvlees ben ook ik ervan overtuigd dat de plantaardige categorie de wereld gaat veroveren. We hebben vlees niet nodig, ook niet voor onze voedingsstoffen. We kunnen simpelweg niet meer zoveel vlees en zuivel blijven eten als we op dit moment doen, dat is was wereldvoedselprobleem onmogelijk en ook qua klimaatdoelstellingen absoluut onrealistisch en onwenselijk. Het wordt tijd om dit toekomstbeeld met beide armen te omarmen.”
Kies jij straks voor een lab-burger of twee ons kweekgehakt in de supermarkt? Prof. dr. Mark Post (Maastricht University) legt uit waarom de consumentenbeleving niet onderschat mag worden als succesfactor van kweekvlees:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
Bijna 500.000 abonnees op YouTube, maar liefst 1,3 miljoen volgers op Instagram: Rawvana heeft in zes jaar tijd een heuse fanbasis uitgebouwd als gezicht van het veganisme. Toen de 29-jarige vrouw echter betrapt werd met een bord vis voor haar neus, kreeg ze veel kritiek. -
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUM
Gewichtscoach Mieke Kosters: ‘Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst’
Mieke Kosters (1972) is trainer en schrijver. In 2011 schreef ze het boek Het geheim van slanke mensen, waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Vrijdag verscheen haar achtste boek: Succesvolle afvallers diëten niet. Een gesprek aan de hand van steekwoorden, over het what-the-hell-effect, hoofdhonger en goede voornemens.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
-
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
Veganistisch rolmodel kiest voor zijn gezondheid en zwicht voor vlees
De Brit Tim Shieff (30) is een bekende sportman en overtuigd veganist. Hij is populair, vooral bij vegans. Nu is hij echter van zijn voetstuk gevallen, want Shieff is veganist af. Hij kon de levensstijl naar eigen zeggen niet meer aan, hij moest wel veranderen voor zijn gezondheid. Zijn fans zijn woedend. En nu wijst zelfs zijn eigen veganistische bedrijf ETHCS hem de deur.
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
-
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’