RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Nederlands in buitenland komt er karig vanaf'

Een Nederlands woordenboek. Beeld © ANP Foto

Nederland en Vlaanderen hebben veel minder geld over voor buitenlands onderwijs in hun taal dan andere landen en laten na het Nederlands aan de man te brengen. Het Nederlands raakt daardoor internationaal achterop, en dat schaadt bijvoorbeeld handel en diplomatie, concludeert de Taalunie.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven had de Taalunie aan het werk gezet. Ze was bezorgd om de studie Nederlands, die steeds minder studenten lijkt te trekken, en vroeg zich af of andere landen hun taal beter bevorderen.

'Kaasschaaf gehanteerd'

Dat is zo, constateert de Taalunie. Nederland besteedt aan taalonderwijs in het buitenland maar 7,5 cent per hoofd van de bevolking. Landen met een kleine taal als Zweden en Hongarije zijn al royaler, en bijvoorbeeld Portugal en Duitsland trekken het veertig- of zelfs zeventigvoudige per inwoner uit. Die bedragen groeien bovendien, waar het in Nederland terugloopt. 'De kaasschaaf moet steeds worden gehanteerd' en 'de rek is eruit', stellen de onderzoekers vast.

Afwachtende houding 

Andere landen, en zeker opkomende grootmachten als China en India, maken 'proactief' of zelfs 'offensief' werk van de promotie van hun taal. Vaak gaat niet de minister van Onderwijs, maar die van Buitenlandse Zaken erover.

Nederland stelt zich afwachtend op en wil hooguit ondersteunen als zich belangstelling uit het buitenland aandient. Nederland moet zich afvragen of dat niet anders moet, vindt de Taalunie.

Gebrekkige
Lees ook:
Gebrekkige taalkennis zorgt voor fouten en ongevallen op werkvloer