RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Ebola bereikt Oeganda: 5-jarig jongetje bezwijkt aan virus

Ebola is de grens met Oeganda overgestoken en heeft voor drie besmettingen gezorgd. Beeld © AFP

In Oeganda zijn de afgelopen 24 uur drie besmettingen met ebola geconstateerd. Eén van de besmette personen, een 5-jarig jongetje, is inmiddels overleden.

Kinderrechtenorganisatie Save the Children in Oeganda meldt dat de ziekte bij het jongetje al zo vergevorderd was, dat behandeling niet meer hielp. Zijn broer en grootmoeder zijn ook besmet met het virus.

'Geen uitbraak'

Acht andere personen zijn uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Zij zouden mogelijk contact hebben gehad met de besmette familie. Het is volgens Brechtje van Lith van Save the Children belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen op wie de ebolabesmetting mogelijk is overgeslagen.

"Zo proberen we de ziekte in te dammen. Voorlopig is er nog geen sprake van een ebola-uitbraak in Oeganda. Daarvoor zijn nog te weinig gevallen van besmetting bekend. Nieuws over nieuwe besmettingen houden we nauwlettend in de gaten."

Dodental
Lees ook:
Dodental ebola-uitbraak in Congo passeert de duizend

Controle

Het ebolavirus heeft Oeganda hoogstwaarschijnlijk vanuit buurland Congo bereikt. Daar woedt de ziekte al bijna een jaar en zijn meer dan duizend mensen het slachtoffer geworden. Het is na 2014 in West-Afrika de op één na dodelijkste uitbraak ooit. Het voortslepende geweld tussen milities en het wantrouwen jegens hulpverleners en artsen onder de bevolking bemoeilijkt de bestrijding van ebola. Dat maakt de uitbraak in Congo zeer hardnekkig.

"Dagelijks steken veel mensen de grens tussen Congo en Oeganda over", zegt Van Lith. "Het was daarom geen kwestie of, maar wanneer ebola Oeganda zou bereiken. Aan de grens wordt iedereen gecontroleerd op symptomen van de ziekte. Maar dat is geen garantie op preventie."

Taboe

Save the Children zet zich nu volop in om lokale gemeenschappen bewust te maken van de symptomen van de ziekte, en het belang om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. "Bij sommige mensen heerst een taboe rondom de ziekte. Niemand vind het fijn om met ebola geassocieerd te worden." 

Zelfs mensen die de ziekte hebben overleefd en daardoor immuun zijn, worden in bepaalde gemeenschappen wantrouwend behandeld. "Deze houding helpt niet in de bestrijding. Ebola moet bespreekbaar worden voor de bevolking, zodat nieuwe besmettingen zo snel mogelijk geïsoleerd kunnen worden. Dat er vrijwel direct na de bekendmaking van de drie besmettingen acht personen zijn opgespoord, laat zien dat onze tactiek van bewustmaken werkt."

Masika overleefde ebola en verzorgt nu besmette kinderen

01:23
Masika (33) is nu immuun voor de ziekte en kan zonder bescherming bij de kinderen komen.

De Oegandese overheid heeft zich volgens Van Lith goed kunnen voorbereiden op de confrontatie met ebola. "Voorlichting en preventiemaatregelen zijn hier  al lang van kracht. Bovendien zijn de medische teams in gezondheidscentra en dorpen goed getraind en hebben zij voldoende materiaal beschikbaar. Om verdere verspreiding te voorkomen, moet iedereen met griepachtige klachten zich zo snel mogelijk melden." 

Geweld
Lees ook:
Geweld tegen ebola-hulpverleners: 'Iedereen is bang, maar we doen ons best'