Nieuwe haring: ‘Wat heb ik hier naar uitgekeken’
Er is sinds vandaag weer Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. Dat betekent traditioneel een run op de harinkjes. Nou ja, run. De plensbuien doen de handel vandaag weinig goeds. ,,Ze zwemmen bijna naar buiten.’’
De ene na de andere haring glijdt naar binnen. Bij de haringbalie van Schmidt Zeevis in Rotterdam staat Peter Verwilligen zichtbaar te genieten. En hoorbaar. Hij heeft er nu twee op en neemt er nog eentje.
,,Ik neem er ook nog acht mee naar huis, voor vanavond. Lekker, met witbrood. Krijgt mijn vrouw er eentje meer, dat is wel zo eerlijk”, zegt de Nieuwerkerker, die naast een doosje haring ook nog een 'goudstaafje’ mee naar huis neemt, oftewel een gerookte paling. ,,De prijs”, luidt de verklaring voor die bijnaam.
Hij was gretig om weer haring te eten, vertelt Verwilligen, terwijl hij zijn vette vingers aan een servetje afveegt. ,,Het is alweer zo lang geleden. Wat heb ik hier naar uitgekeken.”
Rond lunchtijd zijn er meer gretige klanten bij Schmidt Zeevis, pal naast de A20. De bezoekers, zoals Peter Verwilligen, laten de prachtige zalmmoten en tonijn categorisch links liggen. Het is de eerste officiële haringverkoopdag, dan eet je er minimaal een.
,,Even tellen... er gaan vandaag 7300 haringen onder het mes”, zegt directeur-eigenaar Marcel van Breda. Het oud-Hollandse ‘pokkenweer’ is wel een domper voor de bekende winkel. ,,Ze zwemmen bijna naar buiten”, grapt Van Breda.
Lees door onder de foto.
Alle tonnetjes gaan leeg, want het rijpingsproces begint al enkele dagen eerder bij het ontdooien. Ze hoeven niet op, want Van Breda heeft ook klanten over de grens. Bij ambassades en ondernemingen staan haringparty’s net als hier op de agenda. ,,We snijden alles en alle schoongemaakte haringen gaan meteen in de shock-vriezer voor het buitenland.” De catering ter plekke hoeft ze alleen nog maar langzaam te laten ontdooien in de koelkast en ze kunnen hup, de schalen op de komende weken.
Zwemmen
Haring moet zwemmen
Het haring proeven is bij Schmidt al volop aan de gang. Naast de mannen in pak staan mannen in leren jacks en mannen die geen das om hun hals, maar een tatoeage in hun nek dragen.
Vier stamgasten hebben hun vaste plaats bij de ronde bar al enige tijd geleden ingenomen, zo valt te zien aan hun bijna lege wijnfles (een sauvignon uit Nieuw Zeeland). ,,Er komt zo weer een nieuwe fles. Haring moet zwemmen”, vindt Ron Tuitel, ondernemer in ruste. Hij is samen met zoon Dennis Tuitel (‘die mocht ook mee, die is ook ondernemer’) en Ber Jansen (‘hij is een beroemd cateraar, hij test alle hapjes’).
Nummer vier is Cor Zuurbier, die tevreden achter de witte wijn zit te genieten. De schaaltjes garnalenbitterballen en de 20 haringen zijn op. Zuurbier zit hier graag, met de mannen die hij juist hier ontmoet. ,,Als het niet goed is, dan kun je dat gewoon zeggen. Zo hadden we net haring waar het ijs nog in zat. Netjes opgelost hoor, maar eigenlijk verwacht je het hier niet.”
Nederlanders eten 10,8 miljoen kilo haring per jaar, volgens de laatste cijfers van het Nederlandse Visbureau. Dat zijn tientallen miljoenen visjes. De meeste haring kopen de liefhebbers nog altijd bij de kraam, de supermarkt staat op nummer twee, daarna komen pas de visspeciaalzaak en de horeca.
Wie een harinkje koopt, koopt ze voor thuis vaak voor op brood en wie buiten de deur een Hollandse Nieuwe bij de staart grijpt, doet dat meestal als hapje tussendoor.
Het is al jaren bekend dat fans zich meer in de leeftijdscategorie boven de 50 jaar bevinden dan bij de millennials. Als het aan opvoeding ligt in echte Nederlandse gewoonten, doet Marco Crama uit Vlaardingen het goed voor de volgende generatie. Hij is samen met zoon Sander. ,,Het was zijn idee om te komen. Als er nieuwe haring is, gaan we altijd even proeven.” Vandaag had de 6-jarige een graatje, dus is hij minder enthousiast.
,,Maar we komen wel weer terug", zegt vader Peter. ,,Zeker in de eerste maand eten we veel haring. Ik heb er al drie op en neem er nog wat mee voor mijn vrouw.”
Het eerste tonnetje leverde gisteren bijna een ton op:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
PREMIUM
Gewichtscoach Mieke Kosters: ‘Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst’
Mieke Kosters (1972) is trainer en schrijver. In 2011 schreef ze het boek Het geheim van slanke mensen, waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Vrijdag verscheen haar achtste boek: Succesvolle afvallers diëten niet. Een gesprek aan de hand van steekwoorden, over het what-the-hell-effect, hoofdhonger en goede voornemens. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
-
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
-
Video
Eerste vaatje haring brengt 95.500 euro op