RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Oppositie in Soedan wil weer praten, staakt verzet tegen regering

Soedanezen protesteren in Khartoem op 31 mei. Beeld © Getty Images

De oppositie in Soedan stopt met een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het militaire regime. Ook gaan beide partijen weer praten over de overdracht van de macht aan een burgerregering.

Dat heeft een Ethiopische bemiddelaar dinsdag gezegd. De oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid volgde enkele dagen nadat het regime op bloedige wijze protesten tegen de regerende Militaire Overgangsraad (TMC) in de hoofdstad Khartoem had neergeslagen.

Vrijlating gevangenen

Daarna bleven veel winkels en ondernemingen in Khartoem dicht, maar de oppositie riep de bevolking vandaag op weer aan het werk te gaan. Als gebaar van goede wil zullen de militairen alle politieke gevangen laten gaan, zei de bemiddelaar.

Oppositie
Lees ook:
Oppositie Soedan roept op tot verzet tegen militair regime

Het optreden van de militairen tegen kampen van demonstranten bij het hoofdkwartier van het leger heeft volgens een voorzichtige schatting aan zeker honderd mensen het leven gekost.

Massale protesten

Het leger regeert met de TMC nadat het president Omar Hassan al-Bashir op 11 april aan de kant had geschoven. Dat gebeurde na maanden van massale protesten in heel het land, die in december begonnen na verhoging van broodprijzen.

Bruut geweld: leger Soedan schiet en slaat protesten uit elkaar

00:56
Deze
Lees ook:
Deze vrouw wordt het 'vrijheidsbeeld' van Soedan genoemd