Vluchtelingen- en detentiekamp Ain Issa in Noord-Syrië.
Volledig scherm
PREMIUM
Vluchtelingen- en detentiekamp Ain Issa in Noord-Syrië. © AFP

Hoe nu verder met de (tientallen) IS-kinderen?

Voor het eerst haalde de Nederlandse overheid twee IS-kinderen zelf terug uit Syrië. Drie vragen over hoe het nu verder gaat met die twee weeskinderen én met de tientallen andere Nederlandse kinderen die zich nog in het gebied bevinden.

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
  2. ‘Met spoed’ 12.000 asielbedden nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alternatieven? Roep ze maar!’

    ‘Met spoed’ 12.000 asielbed­den nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alterna­tie­ven? Roep ze maar!’

    Tot 1 juli zijn er 12.000 opvangplekken voor asielzoekers nodig. Gemeenten moeten ‘met spoed’ 5000 van die bedden creëren. Ook wordt in elke provincie grond van het Rijk beschikbaar gesteld waarop tijdelijke ‘grote’ tentenkampen gebouwd gaan worden. Per ‘paviljoen’ moet daar plek zijn voor zo’n 500 asielzoekers. Opvangorganisatie COA zegt geen alternatieven meer te hebben.