RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Harde windstoten: evenementen afgelast, problemen op spoor en wegen

Stormschade op het spoor Beeld © MAROFER

Door het hele land zijn evenementen afgelast vanwege de harde wind. Ook zorgt het weer voor problemen op de weg en op verschillende plekken in het land zijn bomen omgevallen.

In Huizen was de brandweer druk met het het opruimen van een eeuwenoude boom die was omgewaaid aan de Museumlaan. De boom viel op het wegdek en vernielde daarmee een tuinhek.

Ook in Etten-Leur en Vinkeveen waaiden bomen om. In Ouwerkerk viel een boom op een woning.

Zand op de weg

Ook het verkeer heeft last van de wind. Het tramverkeer tussen Den Haag en Zoetermeer was urenlang  gestremd nadat er een boom op de bovenleiding was gevallen.

De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is in beide richtingen dicht omdat er zand dat op de rijbaan is gewaaid. De weg blijft vermoedelijk tot de avond afgesloten.

Festivals afgelast

De muziekfestivals Pleinvrees in Amsterdam en Drift in Nijmegen hebben hun programma voor vandaag geschrapt.

Ook evenementen als het Kaas & Couscousfestival in Gouda, de Cuneradag in Rhenen en Band in de Tent in Culemborg gaan niet door, net als een aantal sportevenementen.

Stormachtig

Het waait in het hele land hard. Aan zee is de wind stormachtig met kans op zware windstoten. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven voor de kustprovincies en Limburg.

Niet gek dus, dat meerdere organisaties er voor kiezen om hun activiteiten niet door te laten gaan, vindt Arjen Willemse van Buienradar. "Aan de kust hebben we vandaag te maken met windkracht 7 tot 8, stormachtig dus. Er zijn windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur", zegt hij.

 

Weerman Frans

'Weerman' Frans Bauer geeft vanuit Fijnaart een weer-update die niet al te vrolijk stemt: "Zoals het er nou naar uitziet, wordt het alleen maar slechter", laat de zanger weten vanuit zijn winderige achtertuin.

Morgen zachter

In het binnenland waait het minder hard. "Maar met een boom vol in blad kan het toch gevaarlijk zijn als er takken afbreken." De wind houdt de hele dag aan, zegt Willemse. "Pas later in de avond zal de windkracht afnemen."

Morgen, op Eerste Pinksterdag, ziet het weer er heel anders uit. "Na vandaag zijn we voorlopig van die harde wind af. Het wordt morgen heel rustig weer. Er staat een zwakke tot matige wind en het is heel aangenaam buiten."

Hans
Lees ook:
Hans was bij fatale Pukkelpop door noodweer: 'Er was paniek, chaos'

Tornado in Rheden: 'De boom viel bijna op ons'

00:58
Eerder deze week was er grote schade door harde wind

World Oceans Day

Wat betreft de wadwachters van Richel komt World Ocean Day op een goede dag: 'regen, wind en golven' en dus een 'belangrijke dag voor actie' laten ze weten op Twitter.