Een dood varken wordt ontsmet in Hanoi, Vietnam, om ziekteverspreiding tegen te gaan.
Volledig scherm
Een dood varken wordt ontsmet in Hanoi, Vietnam, om ziekteverspreiding tegen te gaan. © AFP

Deskundigen willen maatregelen om Nederland te behoeden voor varkenspest

Wetenschappers, varkenshouders en het CDA vinden dat de overheid meer moet doen om de wererldwijd oprukkende varkenspest buiten de deur te houden. Eén stukje worst uit China kan al fataal zijn.

  1. Lezers over veiligheid NS: ‘Met het verdwijnen van Spoorwegpolitie wist je dat dit zou gebeuren’

    Lezers over veiligheid NS: ‘Met het verdwijnen van Spoorwegpo­li­tie wist je dat dit zou gebeuren’

    In de Kwestie leggen we een vraag over een actueel thema voor aan onze lezers. Vandaag gaat het over veiligheid in het openbaar vervoer. De NS zet zaterdag om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil. Dit naar aanleiding van het heftige geweldincident van afgelopen zaterdag in de trein tussen Den Haag HS en Delft, waarbij een vrouwelijke hoofdconducteur en een machinist werden mishandeld door een groep van zes tot acht jongeren. De vrouw werd om iets over half elf geschopt, geslagen, met grof geweld van de trap geduwd en zwaar mishandeld, waardoor letsel op diverse plaatsen op het lichaam ontstond. Ook de machinist kreeg rake klappen.
  2. ‘Met spoed’ 12.000 asielbedden nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alternatieven? Roep ze maar!’

    ‘Met spoed’ 12.000 asielbed­den nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alterna­tie­ven? Roep ze maar!’

    Tot 1 juli zijn er 12.000 opvangplekken voor asielzoekers nodig. Gemeenten moeten ‘met spoed’ 5000 van die bedden creëren. Ook wordt in elke provincie grond van het Rijk beschikbaar gesteld waarop tijdelijke ‘grote’ tentenkampen gebouwd gaan worden. Per ‘paviljoen’ moet daar plek zijn voor zo’n 500 asielzoekers. Opvangorganisatie COA zegt geen alternatieven meer te hebben.