E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 6 juni 2019
Beste lezer,

De afgelopen periode werden wij opgeschrikt door de hersenbloeding die onze oprichter en erevoorzitter Dries van Agt heeft getroffen. Van Agt werd op 15 mei onwel tijdens een Nakba-herdenking in Den Haag.

Na enkele dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen doorloopt hij nu een intensief revalidatietraject. De artsen zijn voorzichtig optimistisch over het herstel. Wij wensen Dries van Agt veel beterschap en hopen hem snel weer in ons midden te kunnen begroeten.

Wens Dries beterschap!

Ons bereiken veel verzoeken om kaarten aan Dries van Agt door te sturen. Dank voor jullie betrokkenheid! Berichten kunnen naar ons postadres worden verstuurd:

Dries van Agt
p/a The Rights Forum
Postbus 20565
1001 NN  AMSTERDAM

We doen Dries van Agt verder een groot plezier door zijn in april gepubliceerde boekje ‘Palestina in doodsnood’ te lezen en te verspreiden. Het pamflet is een vurig pleidooi voor rechtvaardigheid en een uitstekende introductie voor mensen die meer willen weten over het conflict.

‘Palestina in doodsnood’ is verkrijgbaar bij de boekhandel of online bij zijn uitgever

Nieuwe directeur The Rights Forum

Jan Keulen zag zich om persoonlijke redenen gedwongen om per 1 juni te stoppen met zijn werk voor The Rights Forum. Zijn besluit werd met een combinatie van spijt en begrip door ons ontvangen. Spijt, omdat The Rights Forum onder leiding van Jan een snelle ontwikkeling doormaakte. Begrip, omdat Jan geliefd is en wij hem het beste gunnen.
Gaza, november 2012. Na een Israëlisch bombardement op een Palestijns televisiestation wijzen journalisten Jan Keulen (rechts) op de schade.
Jan heeft zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor The Rights Forum. Onder zijn bezielende leiding is The Rights Forum uitgegroeid van een organisatie die zich voornamelijk bezighield met pleitbezorging in Den Haag naar een krachtige en herkenbare organisatie die zich door middel van social media en evenementen ook richt op informatievoorziening over Israël en Palestina aan een groter publiek.

Jan Keulen wordt opgevolgd door Gerard Jonkman. Gerard werkt sinds 2017 voor The Rights Forum en heeft onder meer van 2006 tot 2016 in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon gewerkt.

Wij wensen Jan veel plezier, geluk en rust in zijn geliefde Groningen.

Petitie geweld Gaza

Op 1 juni is onze petitie afgesloten. De petitie was gestart naar aanleiding van het vele Israëlische geweld tegen burgers tijdens de ‘Grote Mars van Terugkeer’-demonstraties in Gaza. Meer dan 4.000 mensen hebben getekend. Binnenkort zullen we de petitie aanbieden aan de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. We houden jullie op de hoogte!

Amerikaans vredesplan

Begin deze week hebben we samen met 32 andere organisaties een open brief geschreven aan EU Buitenlandvertegenwoordiger Mogherini en de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen.

De brief heeft betrekking op het Amerikaanse vredesplan voor Palestina/Israël dat later deze maand eindelijk zal worden onthuld, althans gedeeltelijk. Eind juni zal in Bahrein de economische component van het plan worden gepresenteerd. Wanneer de politieke component het licht zal zien is nog altijd onduidelijk.

Het Amerikaanse plan dreigt de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht nog verder te ondermijnen dan al het geval is. Wij vinden dat de EU een Amerikaans vredesplan dat voorbijgaat aan mensenrechten en het internationaal recht niet moet accepteren.
Afgelopen dinsdag ontving Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in Brussel Jared Kushner, schoonzoon van Donald Trump en architect van het Amerikaanse vredesplan.

Bezoek Michael Lynk

Het Amerikaanse vredesplan is ook besproken door de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in bezet Palestijns gebied, professor Michael Lynk, die in mei op onze uitnodiging een bezoek bracht aan Nederland.
Professor Lynk was als hoofdgast aanwezig tijdens een bijeenkomst met experts internationaal recht, vertegenwoordigers van internationale denktanks, Nederlandse politici en diplomaten. Verder gaf hij een lezing in Den Haag en sprak hij in de Tweede Kamer.
In de Tweede Kamer benadrukte professor Lynk dat het internationaal recht verbiedt dat handel wordt gedreven met de Israëlische nederzettingen. Het verbieden van betrekkingen met Israëlische nederzettingen is geen boycot, maar een verplichting die volgt uit het internationaal recht!
Wij kunnen ons werk blijven doen dankzij uw gift. Dank u wel!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door