RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Beurs

Curator Perry Sport opnieuw slaags met banken, over 30 miljoen

Beeld © ANP

Toni van Hees, de curator die het faillissement van Perry Sport en Aktiesport afwikkelt, is opnieuw slaags geraakt met de banken. Volgens de curator namen de banken ten onrechte delen van de winkelgigant in onderpand. Inzet van de ruzie: 30 miljoen euro.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat United Sports Group, het moederbedrijf van de winkelketens Perry Sport en Aktiesport, failliet ging. Maar curator Toni van Hees blijkt nog steeds druk bezig te zijn met de afwikkeling van het bankroet.

Eerste aanvaring banken

Vlak na het faillissement werd de winkelgigant deels doorgestart door het Britse JD Sports. De Britten gingen uiteindelijk verder met 40 Perry Sport-winkels en 60 vestigingen van Aktiesport, en de helft van de oorspronkelijke 2100 werknemers.

In die periode kwam curator Van Hees voor het eerst hard in aanvaring met de banken, die het failliete bedrijf 63 miljoen euro hadden geleend. Het consortium onder leiding van Rabobank verbood de curator om de winkelvoorraden te verkopen. Uiteindelijk sloten de partijen toch een akkoord.

Nieuwe ruzie

Daarmee leek de druk van de ketel; vanaf dat moment leek Van Hees het bankroet rustig te kunnen afwikkelen.

Nu blijkt echter dat de ruzie tussen de banken en de curator afgelopen jaar opnieuw is opgelaaid. Dat bevestigt Van Hees tegenover RTL Z, in een toelichting op zijn laatste curatorenverslag. Dat dateert van eind januari, maar werd nog niet eerder opgemerkt.

Opbrengsten

In dat verslag schrijft Van Hees dat er weer onenigheid met de banken is ontstaan, vooral over de verdeling van de opbrengsten van de failliete boedel. Eind vorig jaar blijken de banken de curator voor de rechter te hebben gesleept. Van Hees bracht daarbij een tegenclaim uit.

De onenigheid over de opbrengsten hangt samen met betwiste pandrechten, licht Van Hees toe. Volgens de curator namen de banken vóór het faillissement onterecht delen van het bedrijf in onderpand. "Het gebeurt vaak dat de banken van alles in onderpand nemen, maar als curator kijken wij daar altijd kritisch naar."

Dertig miljoen euro

In zijn verslag schrijft hij dat de banken van Pery Sport en Aktiesport bij de instelling van de pandrechten soms te kwader trouw handelden. Van Hees zegt dat de rechter de claims van de curator inmiddels heeft afgewezen. "Maar tegen dat vonnis zijn wij in hoger beroep gegaan."

De inzet van de ruzie is een grote som geld. "Het gaat in totaal om zo'n 30 miljoen euro", aldus de curator. "De uitkomst van het geschil zal dus een grote invloed hebben op de opbrengst van de failliete boedel en de uitkering aan schuldeisers. Overigens is er hier sprake van een grote belastingschuld, die voorrang heeft." De kans is dus klein dat de gewone schuldeisers veel van hun geld terugzien.

Veiling vorderingen

Opvallend is dat veilinghuis BVA Auctions gisteren adverteerde met een executoriale veiling van de vorderingen van het failliete United Sport Group, in opdracht van de pandhouder. Het is uitzonderlijk dat zo'n veiling ruim drie jaar na een faillissement wordt gehouden. Volgens de curator staat die veiling echter los van zijn conflict met de banken.