Ga naar Content

Staatssecretaris over RIVM-rapport grafietregens: "Dit is heel serieus"

Het was beter geweest als er eerder onderzoek was gedaan naar de grafietregens rond de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in de Tweede Kamer. "We nemen de zaak heel serieus."

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat de stofregens een voor jonge kinderen 'ongewenste' hoeveelheid van de metalen lood, mangaan en vanadium bevat. Dat rapport kwam er op verzoek van de provincie Noord-Holland.

Lees ook: RIVM: Zware metalen in grafietregens Tata Steel, risico's voor buitenspelende kinderen

"Veiligheid moet voor alles staan", aldus de bewindsvrouw. "Deze stoffenemissie is niet acceptabel." Ze heeft na het rapport direct contact gehad met het provinciebestuur. Dat gaat volgens haar onmiddellijk stappen nemen om de grafietregens te stoppen. Ze blijft nauw contact houden met de provincie over de kwestie.

Niet accepteren
Veel partijen in de Kamer maken zich zorgen over de grafietregens. "Dit kunnen we niet accepteren", zei Jessica van Eijs (D66). Suzanne Kröger van GroenLinks vroeg zich af "wanneer de maat vol is". Volgens haar had Tata Steel al veel eerder maatregelen kunnen nemen.

Lees ook: Toxicoloog schrikt van resultaten Tata-rapport RIVM: "Lood heeft invloed op IQ"

Tata Steel heeft al een reeks dwangsommen moeten betalen omdat er geen einde kwam aan de overlast. Die dwangsommen van de provincie zijn veel te laag, zei Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren). Volgens de staatssecretaris hebben ze wel "enig effect" gehad, maar waren ze niet voldoende effectief. De dwangsommen kunnen nog hoger worden, voegde ze eraan toe.

Het rapport van het RIVM is een tussenrapport. Volgende maand verschijnt het definitieve stuk.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: ANP