Actievoerders plaatsen pal voor Tweede Kamer vluchtelingenkamp

Het tentenkamp in Den Haag
Het tentenkamp in Den Haag © Mario Miskovic/RTV Noord
Recht voor de ingang van de Tweede Kamer staan zo'n vijftien festivaltenten, bedoeld voor Groningers die willen vluchten vanwege de gaswinningsellende. Het is een ludieke protestactie van de Groninger Bodem Beweging en de Onveiligheidsregio.
'Mensen die zich onveilig voelen, kunnen hier asiel aanvragen', legt Coert Fossen van de GBB uit. 

In de Ton (Elias)

De asielaanvraag mag op een briefje 'in de Ton' worden gegooid. Dat is een poster van Holle Bolle Gijs die volgens de actievoerders 'bij toeval' sterke gelijkenissen toont met voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias.
De Ton (Elias) (Foto: Sven Jach/RTV Noord)
Elias deed onlangs na de beving van Westerwijtwerd weinig invoelende uitspraken over de gasellende in Groningen: 'Shit happens', waren zijn woorden.

Top-overleg

De protestactie vindt plaats op de dag dat Groningse bestuurders met ministers Wiebes van Economische Zaken en Ollongren van Binnenlandse Zaken onderhandelen over maatregelen om schadeafhandeling, versterking en afbouw van de gaswinning te versnellen. 'We moeten het ijzer smeden wanneer het heet is', zegt Fossen. 
Het top-overleg vindt een paar kilometer verderop plaats op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is maar de vraag wat de bewindspersonen van het vluchtelingkamp merken.
'Ik denk dat ze onze actie wel op verschillende manieren meekrijgen', zegt Fossen. 'Bovendien staan we op de plek waar onze volksvertegenwoordigers zitten.'