Fivoor komt met meer informatie over ontsnapte patiënt Den Dolder

© Fivoor.nl
DEN DOLDER - De man die dit weekend uit de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder ontsnapte, is geen tbs'er. Dat meldt de kliniek vanmiddag in een verklaring. Eerder op de dag riep burgemeester Janssen van Zeist Fivoor op om 'openheid van zaken' te geven. Dit nadat omwonenden van de kliniek het nieuws van de ontsnapping uit de krant hadden moeten vernemen.
De kliniek gaf woensdag rond het middaguur meer informatie in een aanvullende verklaring op de eigen website. Daarin staan wat details over de voortvluchtige patiënt. Die zat niet in Den Dolder als deel van een tbs-maatregel, aldus Fivoor. Ook is het geen zedendelinquent: die zouden niet meer bij de kliniek worden opgenomen.
De extra informatie van Fivoor volgde kort na een oproep van burgemeester Koos Janssen van Zeist. In een schriftelijke reactie gaf die aan uit te kijken naar meer informatie van de kliniek: "De gemeente dringt bij Fivoor aan op openheid van zaken."
M. werd in februari vorig jaar vrijgesproken van rechtsvervolging maar moest wel een psychiatrische kliniek in omdat hij ontoerekeningsvatbaar was. Het Openbaar Ministerie tekende daar toen hoger beroep tegen aan.

LEVENSGEVAARLIJK VOLGENS FAMILIE

Het AD meldde vanochtend dat de verdwenen man de 44-jarige Peter M. uit Dordrecht is. Zonder medicijnen zou hij levensgevaarlijk zijn, aldus familieleden van de man die de krant sprak. M. werd opgesloten toen hij dreigde een treinstation op te blazen met een atoombom. Later viel hij iemand aan. Hij had tijdens die aanval een mes op zak. M. was ontoerekeningsvatbaar: hij lijdt aan psychoses en schizofrenie.

OMWONENDE KLINIEK WIST NIKS

Het nieuws dat er dit weekend een patiënt ontsnapte uit de psychiatrische kliniek werd met verbazing ontvangen door omwonende Jan Scherphuis van de belangenvereniging Den Dolder. "Ik ben van mijn stoel gevallen," vertelde hij op Radio M Utrecht. Scherphuis hoorde het nieuws pas toen hij dinsdagavond werd opgebeld door een journalist van het AD.
Scherphuis had daarna moeite om meer informatie los te krijgen: "Toen ik het hoorde, heb ik contact gezocht met de gemeente in de veronderstelling dat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, wel op de hoogte zou zijn gesteld, maar daar was niks bekend. Zij hebben daarna contact gezocht met de politie en ook daar was het toen niet bekend."
De politie kwam woensdagochtend met een verklaring dat de verdwijning overigens wel bekend was bij het wijkteam van de politie in Den Dolder en de politie in Dordrecht, waar de verdwenen patiënt vandaan komt.

VERDWIJNING GEMELD VOLGENS FIVOOR

Fivoor kwam pas nadat het nieuws over de verdwijning in de krant had gestaan met een verklaring over de verdwenen patiënt. Volgens de kliniek zijn bij het toekennen van het verlof de 'daarvoor geldende procedures' gevolgd en is de ontsnapping gemeld bij de politie.

AFGELOPEN WEEKEND

Dit weekend was er ook al onrust in het dorp. Toen sloeg een patiënt van dezelfde kliniek een ruit in bij een slijterij om er drank te stelen. Ook toen was Scherphuis verbaasd: "Hoe kan een patiënt van dat onderdeel zich zodanig gedragen en waarom is de begeleiding ervan niet in staat om de man tot de orde te roepen?" De kliniek beriep zich in dat geval op het feit dat de man volgens de wet niet tegengehouden kon worden." In dit geval werd Scherphuis wel door Fivoor ingelicht.
In de omgeving van Fivoor wordt al langer geklaagd over een gevoel van onveiligheid. Vooral de fouten die werden gemaakt in de behandeling van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, maakten indruk. P. had te veel vrijheden in de kliniek, werd geconcludeerd na onderzoek.
Fivoor zal op termijn verdwijnen uit Den Dolder. Op dit moment wordt 2025 genoemd als jaar van sluiting, maar bewoners willen dat het eerder sluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.