RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Vrouwenvoetbal in de lift, maar vergoedingen blijven achter: 'Slachtoffer van discriminatie'

Anouk Dekker en Jackie Groenen van de Oranjevrouwen tijdens de training in aanloop naar het WK in Frankrijk Beeld © ANP

De vrouwen van het Nederlands elftal maken zich op voor de start van het WK voetbal in Frankrijk, komende vrijdag. Op het spel staat de grootste prijzenpot ooit. Niet eerder kon het winnende vrouwenteam het astronomische bedrag van 3,5 miljoen euro mee naar huis nemen. En toch valt dat tegen.

Want zelfs verliezende mannen krijgen nog meer dan het winnende team op het WK vrouwenvoetbal. De totale prijzenpot die voetbalbond FIFA voor het WK in Frankrijk reserveert, bedraagt omgerekend 26,6 miljoen euro. Een schijntje van wat de mannen een jaar eerder in Rusland te verdelen hadden: 703 miljoen euro, waarvan 356 miljoen euro op basis van teamprestaties. 

De kritiek op dat verschil is van alle tijden, maar zwelt aan nu het vrouwenvoetbal meer in schwung raakt. "Ze (vrouwelijke spelers, red.) zijn slachtoffers van discriminatie", schrijft de Australische spelersvakbond PFA aan de FIFA, gesteund door de internationale spelersvakbond Fifpro

Totale prijzengeld verdubbeld

Toch laten de vergoedingen een stijgende lijn zien. Zo verdubbelde de FIFA dit jaar het totale prijzengeld voor het WK voor vrouwen van 15 miljoen dollar naar 30 miljoen dollar. 

Ook in Nederland zijn er positieve ontwikkelingen. Het enthousiasme voor vrouwenvoetbal is sinds het winnen van het EK in 2017 groot, noteert de KNVB in haar meest recente jaarverslag. Toeschouwers weten de weg naar het stadion goed te vinden en ook het tv-kijkend publiek stemt graag af op voetbalwedstrijden. 

Grotere zakken met geld

Met een groter publiek, komen ook grotere zakken met geld. Niet alleen het hart van sportliefhebbers gaat sneller kloppen van de speelsters van het Nederlands elftal, ook adverteerders zien brood in sponsorcontracten met - inmiddels - BN'ers als Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema. 

Winkelketen Blokker, bijvoorbeeld, heeft een deal gesloten met voetbalbond KNVB. De winkels zullen merchandise verkopen en er komen spotjes op tv, met Ronald de Boer. Het gaat volgens Blokker en de KNVB om een van de grootste deals in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, maar financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Individuele deals

Ook zijn er afspraken met Nike, Calvé, KPN, PwC en Andrélon. En dat staat nog los van de individuele sponsordeals tussen speelsters en merken. Spits Vivianne Miedema verlengde bijvoorbeeld haar contract met Adidas en zij is zeker niet de enige met een sponsor. En van linksbuiten Lieke Martens verscheen een autobiografie en een eigen schoen.

Niet voor niets gaat de KNVB de speelsters binnenkort meer betalen. Maar wel pas ná het WK. Volgens de bond gaat het om 'een verhoging van vergoedingen voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden'. De nieuwe overeenkomst loopt van het einde van het WK tot en met het EK in 2021. 

Commerciële vergoedingen

Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. De KNVB zegt daar nooit details over prijs te geven. Wel is duidelijk dat het nog altijd veel minder is dan de mannelijke evenknieën. De KNVB maakte deze week bekend pas na het EK van 2021 te streven naar financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen, als het gaat om de commerciële vergoedingen. 

Het
Geld
Het duurde even, maar nu staat iedereen in de rij voor de Oranje Leeuwinnen

De Australische Professional Footballers Australia (PFA) vindt dat dus niet snel genoeg gaan. Het prijzengeld mag dan zijn verdubbeld, het ligt nog altijd ver achter bij de mannen, die overigens ook opslag kregen van de FIFA. De totale prijzenpot op het WK mannenvoetbal van 2018 groeide volgens de PFA met 12 procent.

Zelfs als de FIFA de komende WK's telkens het prijzengeld voor vrouwen verdubbelt en er bij de mannen 'maar' 12 procent bovenop doet zou het nog te lang duren. "Dan is de loonkloof in 2039 overbrugd", rekent de bond voor in een campagnevideo op de website Ourgoalisnow.com.  

Video: 'Loonkloof pas in 2039 gedicht'

De vrouwelijke internationals van Australië hebben het logo en de video die bij de actie hoort de voorbije dagen al op sociale mediakanalen geplaatst. Eerder voerden de voetbalsters van de Verenigde Staten in eigen land al actie.

Strijd nog niet gestreden

In Nederland is lang gesproken over hogere vergoedingen. De Nederlandse speelsters zijn vooralsnog blij. "Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB", aldus Vivianne Miedema tegen het ANP.

"Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje", zegt Miedema, die in de spelersraad zit.

Een grote stap dus, zeker als ze het WK winnen. Maar ook dan is de strijd nog niet gestreden.