RTL spreekt Jensen tegen: ‘Scoorde ondergemiddeld’

RTL heeft Robert Jensen niet van de buis gehaald omdat hij een rechts geluid liet horen, maar omdat hij simpelweg te weinig kijkers trok. Dat laat de zendergroep desgevraagd weten. Jensen beweerde zondag in Business Class dat RTL hem te kennen heeft gegeven dat hij vanwege zijn rechts-populistische geluid het veld moet ruimen. Naar buiten voerde RTL de lage kijkcijfers als reden op. Hoewel iedereen heeft kunnen zien hoe dramatisch die waren, ontkent Jensen zijn horrorscores glashard.

Sterker nog: volgens Jensen waren zijn kijkcijfers fantastisch. “Het scoorde 50 procent boven het gemiddelde van die zender. In de commerciële doelgroepen zaten we 100 procent boven het gemiddelde. Dat was het dus niet“, beweerde hij bij Harry Mens.

Gezien de kijkersaantallen – op een gegeven moment keken er nog geen 100.000 mensen – klinkt dat behoorlijk ongeloofwaardig. En dat is het volgens RTL ook. “Binnen de commerciële doelgroep van RTL 5 heeft Jensen 20 procent onder zendergemiddelde gescoord.

Eigenlijk scoorde Jensen in vrijwel alle doelgroepen erg slecht, blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek. In de doelgroepen 65+ en mannen van 25 tot 54 jaar vallen de scores nog mee, maar dat komt vooral door de piek van de uitzending met Geert Wilders.

Keek men de Jensen-afleveringen dan massaal online terug? Nee, ook daar werd volgens RTL ondergemiddeld gescoord. “Zelfs de Wilders-uitzending.

RTL wil hiermee benadrukken dat het toch echt de kijkcijfers waren die ten grondslag lagen aan de beslissing om te stoppen. “Wat de uitleg van Jensen betreft, het tegendeel is waar. Wij hebben juist heel bewust voor hem gekozen omdat hij een ander geluid, meer rechts, laat horen.”

Het afgesproken aantal afleveringen is uitgezonden en op basis van de cijfers hebben we besloten niet te verlengen. Het had helaas niet de impact die we hadden gehoopt.”

Lees ook: Robert Jensen: ‘RTL liegt over schrappen talkshow’ (maandag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen