Zwerver kampeert in Heerenveens plantsoen

Heerenveen. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Heerenveen. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Instanties buigen zich over een zwerver, die het afgelopen weekeinde neerstreek in Heerenveen.

De uit Nigeria afkomstige vrouw bivakkeert sinds zaterdag op een veldje aan het Smelleken. Dit is nabij het Tangopompstation en tegenover het winkelcentrum De Greiden.

Ze deed Heerenveen al eerder aan. Daar vandaan is ze naar de daklozenopvang in Leeuwarden gebracht. Vervolgens vertrok ze naar Rotterdam.

'Dit is een ontoelaatbare situatie'

Buurtbewoners hebben zich over de vrouw ontfermd. Ze zorgen dat ze te eten heeft, zo meldt Buitengewoon De Greiden via Twitter. Anton Melein laat via hetzelfde sociale medium weten dat ze een tent van hem heeft gekregen. ,,Dit is een ontoelaatbare situatie’’, zo meldt hij. ,,Actie is gewenst.’’

Iemand van de GGD heeft de vrouw maandag opgezocht, aldus burgemeester Tjeerd van der Zwan weten. Het is nog niet duidelijk of het een verwarde persoon of een uitgeprocedeerde asielzoeker betreft. ,,We hopen snel helderheid te krijgen’’, zegt Van der Zwan.

Mocht ze voor overlast zorgen, dan worden er maatregelen genomen. ,,We handelen nu in het belang van mevrouw en zien hoe we haar het beste kunnen helpen. Maar dit kan natuurlijk niet lang voortduren.’’

Eerder zwerver in de bosjes langs De Zanden

In Heerenveen leefde enkele jaren geleden een zwerver in de bosjes langs De Zanden, bij het tunneltje richting de wijk De Akkers. Begin jaren negentig was het gebied voor het postkantoor aan het Burgemeester Kuperusplein de woonplek van dakloze Amlal.

Deze Marokkaan werd in oktober 1993 neergestoken. Hij raakte zwaargewond. Een maand later konden zijn belagers, drie Heerenveners, worden gearresteerd. Vervolgens verdween Amlal uit het straatbeeld.