RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Pessimisme alom: 'Recessie mogelijk binnen een jaar'

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Hoewel de economische groei er nog aardig in zit, zijn de financiële markten in mineur. Niet onterecht, denkt de hoofdeconoom van Wall Street-bank Morgan Stanley. Als de handelsoorlog doorzet kan een recessie binnen negen maanden toeslaan, denkt Chetan Ayha.

Volgens hem onderschatten beleggers zelfs nog de impact van de aanhoudende handelsspanningen, schrijft Bloomberg.

Tussen de VS en China woedt al een jaar een handelsoorlog, die inmiddels ertoe heeft geleid dat de VS op 200 miljard dollar aan goederen uit China importheffingen tot 25 procent heft. De Chinezen hebben op hun beurt met gelijke munt teruggeslagen.

Escalatie

Maar de kans dat het allemaal nog erger wordt, neemt met de dag toe. De onderhandelingen tussen de VS en China zijn geklapt en president Trump heeft gedreigd om ook op de resterende 325 miljard dollar aan importen uit China extra belasting te gaan heffen. Als dat gebeurt zullen ook de Chinezen dat niet laten passeren zonder tegenmaatregelen.

Als klap op de vuurpijl hebben beide landen nu ook zwarte lijsten opgesteld waarmee specifieke bedrijven worden aangepakt. Volgens Ayha kan dat alles leiden tot hogere kosten, minder vraag en lagere investeringen: een recept voor recessie.

Onbetrouwbaar

De onrust op de financiële markten neemt alleen maar verder toe door het dreigement van Trump aan het adres van Mexico. Vorige week twitterde de president dat de VS een heffing van 5 procent op alle importen uit Mexico gaat instellen totdat de zuiderburen iets doen aan het aantal migranten dat de grens met de VS oversteekt.

Nu zal afnemende handel tussen Mexico en de VS de wereldeconomie niet meteen een ferme klap toedienen, maar het probleem schuilt hem in het signaal dat Trump ermee afgeeft.

"Je kunt een deal sluiten met Trump waar hij zich gewoon niet aan houdt", zegt analist Corné van Zeijl van Actiam. "Dat betekent dat de onbetrouwbaarheid van Trump hiermee heel duidelijk naar voren is gekomen."

Implicaties voor de wereldeconomie

Van Zeijl doelt op het eerder gesloten vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico. Trump stond erop dat het oude NAFTA-verdrag werd vervangen door een nieuw verdrag, maar nog voor dat deze overeenkomst door de parlementen van de landen is geratificeerd, dreigt Trump het al te schenden.

Het gevolg daarvan is dat iedereen terughoudend zal worden om deal met Trump te sluiten, denkt Van Zeijl. "Dat betekent dat je een verdere escalatie krijgt zoals we nu zien tussen China en de VS, en dat gaat grote implicaties hebben voor de wereldeconomie."

Wat zijn afspraken nog waard?

Beurscommentator Durk Veenstra signaleert dezelfde angst. Aan het eind van de maand staat er weer een G20-top op de planning, waar Trump en de Chinese president Xi Jinping elkaar zullen treffen. Tijdens de vorige top, in Argentinië, bereikten de twee een akkoord over het beëindigen van de handelsoorlog, wat tot nu toe dus niet is gelukt.

De verwachtingen voor deze top zijn niet hooggespannen. "Maar ook als er een afspraak wordt gemaakt: wat is het waard? Dat realiseren nu ook de financiële markten", aldus Veenstra. "Niks is meer wat het lijkt", vervolgt hij. "Daardoor wordt het speelgeld van de casinotafel gehaald." 

Dat blijkt ook wel. Vorige maand verloor de Amerikaanse S&P500 ruim 6 procent. Ook de AEX is in mineur vandaag, hoewel het verlies in de loop van de dag steeds kleiner wordt.