Nieuws

Doesburg wil af van gele velden en zoekt dialoog

Een gele akker.
Doesburg gaat inwoners oproepen te stoppen met het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat, ook wel bekend als Roundup. Tevens gaat de stad met boeren in gesprek om alternatieven te zoeken. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Doesburg gaat inwoners oproepen te stoppen met het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat, ook wel bekend als Roundup. Tevens gaat de stad met boeren in gesprek om alternatieven te zoeken.
De stappen komen voort uit een motie van PvdA/GroenLinks, SP en D66, die door de voltallige raad wordt gesteund. De initiatiefnemers van de motie zijn verontrust over het toenemende gebruik van het giftige bestrijdingsmiddel.

Gele akkers

Glyfosaat stopt de groei van ongewenste planten en laat ze afsterven. Boeren bewerken daar in het voorjaar hun land mee, wat voor gele akkers zorgt.
Roundup zorgt volgens PvdA/GroenLinks voor 'onevenredige natuurschade'. De partij wijst daarbij op verontreiniging van het grondwater en de mogelijke kankerverwekkende werking.
Met de motie wordt het college opgeroepen met landbouwbedrijven te kijken naar alternatieven, om met zoveel mogelijk respect voor de natuur te werken. Daarmee is Doesburg volgens de initiatiefnemers een van de eerste gemeenten die het Gelderse Actieplan Natuurinclusieve Landbouw aangrijpen om concrete maatregelen te nemen.
Dat actieplan werd afgelopen maart gepresenteerd door onder meer de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en landbouworganisatie LTO Noord.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!