Voorzitter Actiz: "Zorg voor ouderen moet anders"

© Pixabay
UTRECHT - De zorg voor ouderen zoals die nu is, zal de komende decennia verdwijnen. Het is nu te duur, te weinig efficiënt en te arbeidsintensief. Dat zegt Henk Kamp, voorzitter van de branchevereniging voor thuiszorg en verpleegzorg Actiz in Utrecht, in een interview met Trouw.
Oud-minister Kamp zegt in de krant dat de zorg voor ouderen opnieuw uitgevonden moet worden en dat iedereen zich moet realiseren wat er gaande is. "Nu zijn we met drie miljoen 65-plussers, over twintig jaar met vijf miljoen. Het aantal ouderen met dementie verdubbelt, er zijn straks drie keer zoveel 90-plussers en 5,5 miljoen Nederlanders met meerdere chronische aandoeningen."
Volgens Kamp moet het besef doordringen dat de huidige zorg voor ouderen onhoudbaar is. Hij vindt dat er een 'fundamenteel maatschappelijk debat' nodig is over ouder worden. "We zullen het anders moeten doen. Hoe weet ik niet precies." Hij roept iedereen op daarover mee te denken.

VERANTWOORDELIJK VOELEN

Hoewel de voorzitter van Actiz aangeeft niet te weten hoe de zorg precies moet veranderen, vindt hij in elk geval dat de samenleving ook zelf aan het werk moet. "De samenleving als geheel zal de komende tientallen jaren zorgzamer moeten worden. We zullen ons verantwoordelijk voor elkaar moeten voelen en bereid moeten zijn om meer voor elkaar te doen dan we nu al doen."
Daarnaast pleit Kamp voor meer maatwerk in de zorg en een vermindering van de regel- en controlezucht in de zorg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.