RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oppassen voor de warmte én de zonkracht vandaag

Beeld © ANP

Er is fantastisch weer op komst! Na de warme dag van gisteren, wordt het vandaag ronduit heet. Dat betekent goed insmeren, want afhankelijk van je huidtype kun je binnen een kwartier verbranden.

Gisteren was het met een temperatuur van 25 graden in De Bilt officieel de eerste zomerse dag van het jaar. Vandaag wordt het waarschijnlijk 20 graden op de Wadden, 25 graden langs de westkust en 30 tot 32 graden in het midden en oosten van het land, meldt Buienradar.

Heetste
Lees ook:
Heetste 2 juni ooit gemeten? 'Je kunt binnen een kwartiertje al verbranden'

Druk op de weg

Door het mooie weer is het druk op de wegen richting de kust. Er staan files naar Zandvoort en Castricum en ook naar Hoek van Holland is het druk. De NS heeft extra treinen ingezet tussen Haarlem en Zandvoort. 

Rijkswaterstaat verwacht ook vanmiddag veel verkeer, omdat veel mensen terugkeren van een lang hemelvaartsweekend. 

Zonkracht

Er is een sterke zonkracht en dat betekent dat je heel snel kunt verbranden. En de wind kan je misleiden: het lijkt aan de kust misschien iets frisser, maar de zon is nog net zo sterk. Blijven smeren dus.

Het wordt vandaag bijna zeker de heetste 2 juni ooit. "Het record stamt uit 1947, toen werd het 29,5 graden in De Bilt. Voor zondag worden temperaturen van zo'n 30 graden verwacht, dus als de zon zijn werk gaat doen, moet het lukken", zei Brian Verhoeven van Buienradar gisteren.

Zo warm is het bij jou:

Maatregelen genomen

Met het oog op de warmte is de Maas en Waal Marathon in het Gelderse Appeltern afgelast. Experts denken dat de hoge temperaturen kunnen leiden tot warmteletsels bij deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. En ook de marathon van Hoorn is afgelast.

Deelnemers aan andere loopevenementen krijgen het advies hun tempo aan te passen, genoeg te drinken en zich goed in te smeren. Ook muziekfestivals houden rekening met de hitte. Op Best Kept Secret in Hilvarenbeek kunnen bezoekers gratis drinkwater tappen bij speciale waterpunten en bij Intents Festival in Oisterwijk kunnen festivalvierders zich gratis laten insmeren bij een speciale 'insmeerbar'.