Clicky


Duitse politiek: 'maand rijverbod en in beslagname smartphone bij filmen dodelijke ongevallen'

Duitse politiek: 'maand rijverbod en in beslagname smartphone bij filmen dodelijke ongevallen'
31-05-2019 19:53 | Buitenland | auteur Redactie

BERLIJN - Het aantal weggebruikers dat ongevallen, zelfs met dodelijke afloop, filmt met de smartphone neemt hand over hand toe. Ook bij onze oosterburen. Recentelijk werd een politieagent zo boos dat hij automobilisten uit hun auto haalden en ze dwong om even bij het lijk, een omgekomen vrachtwagenchauffeur, te komen kijken.

Het Duitse ministerie van Justitie werkt momenteel aan een wet die ervoor moet zorgen dat filmers nog harder gestraft kunnen worden. De wet is bedoeld om overleden personen te beschermen tegen deze inbreuk op de privacy. Tot nu toe worden alleen levende personen door deze wet beschermd.

Maar dat is volgens experts niet genoeg, zij eisen zelfs nóg hardere maatregelen, meldt het Duitse BILD vrijdag.

Alexander Graf Lambsdorff (52) van de FPD vertelde BILD: "Filmers die genieten van een ongeval, van andermans ellende, die politie, reddingswerkers en andere hulpverleners belemmeren en zelfs filmen terwijl andere lijden moeten extra hard worden gestraft met een maand rijverbod."

Marc Henrichmann van de CDU zegt: "Iedereen die ongevallen filmt en opgewonden raakt van het lijden van medemensen, heeft geen fatsoen en respect. En het dwarsbomen van de politie en reddingsteams kan niet worden getollereerd door een rechtsstaat. Daarom moeten we de boetecatalogus herzien voor dergelijke daden en een op maat gemaakte straf toestaan ​​voor de daders. In dergelijke gevallen mag een rijverbod of de in beslagname van de 'mobiele apparatuur' als een krachtig signaal van de rechtsstaat geen taboe zijn!"

Neder-Saksen minister van Binnenlandse Zaken Boris Pistorius, SPD, noemt het gedrag van filmers "onaanvaardbaar" en "meedogenloos".

Pistorius: "Het is onaanvaardbaar wanneer uit pure sensatiezucht na ernstige ongevallen gefilmd en gefotografeerd wordt en het materiaal in het ergste geval op Facebook terechtkomt. Iedereen heeft vandaag een smartphone bij zich en kan alles live opnemen en online zetten. En dat ongeacht de slachtoffers en hun familieleden."

De minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen Herbert Reul, CDU, staat versteld van de toename van het fenomeen bij ongevallen. "Dit gsm-voyeurisme is een groot probleem. Bij sommige mensen vallen alle remmingen weg. Ik ben werkelijk stomverbaasd dat deze wanna-be verslaggevers het niet kunnen laten om tijdens een ongeval waarbij iemand zwaargewond of zelfs is komen te overlijden gaat filmen." 

Op het opzettelijk hinderen van de hulpdiensten staan hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen tot twee jaar, maar rechters leggen zelden of nooit deze hoge straffen op in Duitsland.