Nation of Islam-leider ontkent beschuldigingen antisemitisme

Louis Farrakhan
wikipedia

Louis Farrakhan, de leider van de radicaal-religieuze organisatie Nation of Islam, heeft in een toespraak in Chicago ontkend dat hij een antisemiet is. Nog geen minuut later sprak de voorman echter van ‘Satanistische Joden’, daarmee zijn eerdere bewering ontkrachtend. Op Facebook is de Nation of Islam eerder deze maand verbannen. Desondanks lukte het de omstreden geestelijk leider opnieuw om te provoceren, buiten Facebook dan.

Farrakhan sprak in een katholieke kerk in Chicago. Het was zijn eerste optreden sinds hij en zijn organisatie van Facebook zijn verwijderd. De controversiële leider ontkent alles waar hij van beschuldigd wordt, zoals antisemitisme, misogynie en homofobie. Maar de 86-jarige Farrakhan zegt dat hij ‘het woord van God en de waarheid spreekt’. Ook kent hij volgens hem ‘het onderscheid tussen goede Joden en satanische Joden’. Dit meldt de Britse kwaliteitskrant The Guardian.

‘Antisemitische retoriek heeft geen plaats in het Amerikaanse openbare leven, laat staan in een katholieke kerk’kardinaal Blase Cupich van Chicago

Priester Michael Pfleger had Farrakhan uitgenodigd om te komen spreken in zijn kerk, omdat hij de vrije meningsuiting wilde verdedigen. Dit kwam hem op kritiek te staan van kardinaal Blase Cupich van Chicago. Die veroordeelde de uitnodiging en de latere anti-Joodse uitspraken van Farrakhan. “Antisemitische retoriek heeft geen plaats in het Amerikaanse openbare leven, laat staan in een katholieke kerk. Ik verontschuldig mij bij mijn Joodse broeders en zusters, wier vriendschap ik waardeer en van wie ik zo veel leer,” aldus de kardinaal.

Facebook had begin mei verschillende accounts afgesloten van enkele omstreden extremistische figuren. Het gaat onder meer om complotdenker Alex Jones en de ultra-rechtse blogger Milo Yiannopoulos. Facebook staat onder toenemende druk om zijn regels over haatdragende en discriminerende commentaar beter toe te passen. Volgens critici zouden de Joden op Facebook worden voorgetrokken omdat CEO Mark Zuckerberg een Joodse achtergrond heeft.

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Nation of Islam-leider ontkent beschuldigingen antisemitisme