zaterdag 1 juni 2019

Haatzaaien

Twitter heeft vrijdagochtend het account van Geert Wilders twaalf uur lang geblokkeerd wegens 'haatzaaien'. Het Amerikaanse bedrijf had het account geschorst na de tweet: 'Laten we altijd opstaan tegen de sukkels van @D66 die de grenzen open laten staan en meer en meer islam importeren om vervolgens krokodillentranen te huilen over de gevolgen daarvan zoals antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat.' Tegen De Telegraaf zegt Wilders dat Twitter dreigt de blokkade definitief te maken als hij nog eens over de schreef gaat.

PVV-Kamerleden en sympathisanten spraken vrijdag hun steun uit voor Wilders, vooral omdat een tweet van een Pakistaan, gericht aan Wilders, gewoon online bleef staan: 'Varken. Je reis naar de dood begint nu. Spoedig zal een moslimstrijder je een grote doodsverrassing komen bezorgen.'

GeenStijl-blogger Bart Nijman werd een dezer dan ook al geblokkeerd toen hij een moslima uitschold voor ‘hoer’.

Twitter treedt tegenwoordig harder op tegen haatzaaien, deels ook uit commerciële motieven. Adverteerders willen niet tussen tweets staan van lieden die geweld en haat prediken.

De vraag is alleen: wie beoordeelt die tweets en op welke gronden? Twitter had ooit een Benelux kantoor, maar die is wegbezuinigd. Ook toen had Twitter Nederland geen toegang tot de systemen om berichten van gebruikers te kunnen verwijderen. Dat werd 'centraal geregeld'.

Dat algoritmen Wilders zouden hebben geblokt is niet erg waarschijnlijk omdat het woord 'sukkels' nou niet echt aanstootgevend genoemd kan worden. De tweet is niet erger dan andere opmerkingen van Wilders die wel bleven staan. Kortom, er is kennelijk bij het Europese hoofdkantoor een Nederlandse fatsoensrakker op een paar accounts gezet die bij het minste en geringste aan de teugels trekt. Dat een aantal geblokte tweets werd teruggedraaid geeft aan dat ze bij Twitter de grenzen nog volop aan het verkennen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten