RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Verkeersdeskundigen waarschuwen: 'Zorg dat appverbod niet zinloos wordt'

Appen op de fiets is vanaf 1 juli verboden. Beeld © ANP

Het appverbod voor fietsers zal snel verwateren als er niet streng op wordt gehandhaafd. Daarvoor waarschuwen verkeersdeskundigen en de Vereniging Verkeersslachtoffers. Vanaf volgende maand gaat het verbod in, maar de politie gaat geen extra controles uitvoeren om fietsers te bekeuren.

"De vraag is of een appverbod in dat geval wel zin heeft", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. 

Het was een wens van velen: het verbod op gebruik van de mobiele telefoon voor bestuurders van alle voertuigen, dus ook fietsers. Het moet ervoor zorgen dat het aantal gevaarlijke situaties afneemt. De boete die daaraan vastzit, is daarom niet misselijk: 95 euro. Begin dit jaar zei minister Grapperhaus dat er 'echt flink op het verbod gehandhaafd gaat worden'. 

Appen op de fiets verboden, maar wat als je stilstaat?

01:40
De verleiding is groot: even een appje sturen of een nieuw nummer opzetten als je aan het fietsen bent. Vanaf 1 juli 2019 mag het niet meer. Maar hoe zit het met navigatie gebruiken en muziek luisteren?

Geen extra controles

Nu, een maand voor de invoering van het verbod, geeft de politie aan dat er geen extra controles komen en dat de politiecapaciteit ook niet wordt vergroot. De handhaving wordt onderdeel van de dagelijkse routine en surveillance. Of het verbod daarmee de prioriteit krijgt die verkeersdeskundigen en de Vereniging Verkeersslachtoffers hopen, is de vraag. 

"Als blijkt dat er over een half jaar nauwelijks bekeuringen zijn uitgedeeld, gaat er geen waarschuwende werking vanuit. Dan heb je de plank misgeslagen", zegt Nelly Vollebregt, voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers, die wel voorstander is van het verbod. De toezegging dat de politie het verbod meeneemt in de dagelijkse surveillance, noemt ze een 'lege letter'.

Gepakt worden

Volgens haar staat of valt het verbod met de kans dat je gepakt kan worden. Zonder gerichte handhaving dreigt het een papieren tijger te worden: het ziet er gevaarlijk uit, maar het doet niks. "Als je nooit de politie aan je fiets krijgt, dan kun je toch gewoon doorgaan", zegt Vollebregt.

Minister
Lees ook:
Minister waarschuwt: strenge controle op appverbod fiets

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het met haar eens. "Het verbod heeft alleen zin als je het gevoel hebt dat je op elk moment betrapt kan worden. Als er nauwelijks op wordt gecontroleerd, verslapt de aandacht van de fietser en gaat-ie het toch weer doen."

Gevaarlijk

Hij vindt dat fietsers te weinig is bijgebracht waarom appen tijdens de rit gevaarlijk is. "Ik kan wel zeggen dat het slecht is, maar geen enkele fietser die dat zo voelt. Je moet zoiets uitleggen. In lesprogramma's, in een grote campagne. Dan ontstaat er begrip. Met alleen het verbod worden spierballen getoond, maar ik verwacht weinig resultaat."

De toezegging dat de politie het in de dagelijkse routine opneemt, is volgens Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier, daarom lang niet voldoende. "Hoe vaak zie je agenten gewoon op straat surveilleren? Dat is een zeldzaamheid. En als ze op straat zijn, zijn ze vaak onderweg en stoppen ze niet om een bekeuring voor het appen uit te delen."

Het
Lees ook:
Het komt eraan: een appverbod voor fietsers

Het werkt beter om gerichte acties uit te voeren, zegt hij. "Als de scholen weer zijn begonnen, is het een goede tijd. Pik er een paar kinderen uit, geef ze een bekeuring als ze hun telefoon gebruiken. Dat zijn geen geweldig grote acties, maar het gaat rond en geeft tenminste reuring op scholen, universiteiten. Zoiets werkt preventief."

Resultaat

Ook Vollebregt van Vereniging Verkeersslachtoffers ziet meer in zogenoemde prikacties: op onverwachte plekken en dagen controles uitvoeren. "Dat kun je af en toe doen, met enige regelmaat. Mensen die zijn gepakt, zeggen dat in hun omgeving. Dat helpt, dan boek je resultaat."