RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Youtuber geeft dakloze Oreo-koekjes met tandpasta: ban en boete

Fragment uit het filmpje van de Youtuber

Een bekende Spaanse Youtuber mag vijf jaar lang niks doen op Youtube vanwege een grap met een dakloze. Hij gaf hem Oreo-koekjes met tandpasta. Ook moet de Youtuber zijn slachtoffer 20.000 euro schadevergoeding betalen.

De 21-jarige Kanghua Ren uit Barcelona noemt zich op zijn Youtube-kanaal 'ReSet'. Hij heeft ruim een miljoen abonnees. In het grappig bedoelde filmpje zei hij dat het goed zou zijn voor de tanden van de dakloze omdat die al jaren niet meer gepoetst zouden zijn. Hij gaf hem behalve de koekjes ook een briefje van 20 euro.

De dakloze, een Roemeen, nam de koekjes en geld dankbaar aan en at er een paar op. Hij werd er ziek van en moest overgeven. Het filmpje van de Youtuber werd vaak bekeken en leverde hem duizenden euro’s aan advertentiegeld op.

Kijkers reageerden niet zoals hij verwacht had. Ze vonden het walgelijk en dreigden naar de politie te gaan. Hij haalde daarna snel het filmpje offline en gaf de dakloze man 300 euro zwijggeld.

Maar dat was te laat. Justitie vervolgde hem voor het 'immorele filmpje'. De dakloze zei in Spaanse media dat hij zich nog nooit zo slecht behandeld heeft gevoeld. 

Weinig spijt

Behalve dat de Youtuber 5 jaar niet op Youtube mag en zijn kanaal moet verwijderen, kreeg hij een gevangenisstraf van 15 maanden. Maar omdat hij geen strafblad heeft hoeft hij niet echt de cel in. Wel moet hij 20.000 euro aan de dakloze geven.

De Youtuber zelf toonde tijdens de rechtszaak weinig berouw. Het was ook niet de eerste keer dat hij iets smerigs deed met onschuldige mensen. Zo gaf hij ouderen en kinderen broodjes met kattenpoep. "Ik doe dit omdat mensen het willen zien. Mensen houden van morbide filmpjes."