RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Business

Nederland prijkt op vierde plek op lijst van belastingparadijzen

Demonstranten protesteren in Den Haag tegen het Nederlandse belastingklimaat voor multinationals. Beeld © ANP

Nederland staat op de vierde plek van landen die het bedrijven zo makkelijk mogelijk maken om vennootschapsbelasting te omzeilen. Alleen de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en de Kaaimaneilanden in het Caribisch gebied zitten ondernemingen minder in de weg.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Tax Justice Network. Dit wereldwijde netwerk van belastingexperts en maatschappelijke organisaties, zoals Oxfam Novib en Milieudefensie in Nederland, zet zich in voor een mondiaal eerlijk belastingsysteem en pleit voor meer transparantie van bedrijven en overheden.

Nederland dankt zijn hoge plek met name aan de hoge score op het gebied van internationale directe buitenlandse investeringen. Met een wereldwijd aandeel van 12,8 procent moet het de Verenigde Staten weliswaar een tiende procentpunt voor zich laten, maar omdat Amerika bijna twintig keer zoveel inwoners heeft, scoort Nederland relatief veel hoger.

Infokap-regeling

Volgens Francis Weyzig, belastingexpert bij Oxfam Novib, bevestigt de prominente plek dat ons land nog altijd een probleem heeft. "Om van het imago van belastingparadijs af te komen, moet Nederland op een overtuigende manier alle belastinglekken dichten."

Om van het imago van belastingparadijs af te komen, moet Nederland op een overtuigende manier alle belastinglekken dichten.

Zo pleit de hulporganisatie voor het zo snel mogelijk schrappen van de zogenaamde informeel kapitaal-regeling, beter bekend als infokap. Via deze constructie kan een multinational in Nederland fictieve kosten aftrekken, waardoor over een deel van de winst geen belasting wordt geheven.

Verschillende in Nederland gevestigde multinationals maken er gebruik van, waaronder de moederbedrijven van Durex, Grolsch, Johnnie Walker en Smirnoff. Hierdoor zijn zowel rijke als arme landen al honderden miljoenen euro’s misgelopen, aldus Oxfam.

Fiscus:
Lees ook
Fiscus: strengere normen voor deals met brievenbusfirma's

Terwijl het kabinet werkt aan strengere regels, zoals hogere normen voor brievenbusfirma's en meer openheid over belastingafspraken met grote bedrijven (rulings), blijft de infokap-regeling in ieder geval tot eind volgend jaar intact.

Hoorzitting over Shell

Dat moet eerder, aldus Weyzig. "De Nederlandse overheid heeft deze agressieve infokap-structuren jarenlang bewust gefaciliteerd en gepromoot. Staatssecretaris Snel van Financiën erkent nu dat er sprake kan zijn van belastingontwijking, maar wil pas in 2020 kijken of er maatregelen nodig zijn. Dat is te laat, dit belastinglek moet meteen worden gedicht."

Woensdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de belastingafdracht door multinationals. Aanleiding is de berichtgeving dat Shell al jarenlang geen winstbelasting betaalt in Nederland. Dit werd recent door het olie- en gasconcern bevestigd. Overigens heeft was- en levensmiddelengigant Unilever onlangs in diverse media gezegd wel winstbelasting in Nederland af te dragen.

De top 10

  1. Britse Maagdeneilanden
  2. Bermuda
  3. Kaaimaneilanden
  4. Nederland
  5. Zwitserland
  6. Luxemburg
  7. Jersey
  8. Singapore
  9. Bahamas
  10. Hong Kong