Sabrina schreef vegetarisch kookboek voor de echte vleeseter
Koken & etenHet vegetarische kookboek waar zelfs vleeseters van genieten. Dat is hoe Sabrina Ghayour haar nieuwe kookboek omschrijft. ‘Door alle fantastische kruiden mist zelfs de vleeseter niks.’
Sabrina Ghayour (43) is een Britse chef en heeft haar vierde kookboek uitgebracht. Bazaar staat vol met vegetarische recepten en heeft de bedoeling om zelfs de vleeseter een voldaan gevoel te geven na elke maaltijd. Ghayour heeft alle recepten in haar eigen keuken bedacht. ,,Toen een recept bij mij mislukte in mijn eigen keuken dacht ik ‘hoe gaan andere mensen dit dan doen’. Toen heb ik het ook meteen aangepast, het moet wel leuk blijven.”
Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit
De vleeseter een voldaan gevoel geven zonder vlees, hoe doe je dat?
,,Ik werk met heel veel kruiden. Die kruiden voegen diepte toe in het gerecht waardoor ook vleeseters zich voldaan voelen. Ook verwijs ik liever niet naar mijn gerechten als 'vegetarisch'. Ik noem het liever gewoon lunch of avondeten. Zodra mensen er constant mee bezig zijn dat er geen vlees op hun bord ligt, dan gaan ze het ook missen.”
Er komen veel dezelfde kruiden in je kookboek voor, waarom deze?
,,Ik heb de meest recepten bedacht in mijn eigen keuken, met mijn eigen kruidenrekje. Ik ben geen restaurantchef, ik kan niet een bijzonder kruid laten invliegen vanuit een ver land. De mensen thuis kunnen dat ook niet. Ik wil dat mensen de gerechten kunnen maken zonder dat het veel geld kost, als je kruiden al hebt staan scheelt dat toch weer. Zo kunnen mensen gewoon genieten.”
In de inleiding van je boek vertel je de lezer dat je recepten maar suggesties zijn, hoe bedoel je dat?
,,Het is gevaarlijk om te zeggen als schrijver van een kookboek, maar ik geloof niet in recepten. Met bakken wel hoor, dat is echt scheikundig werk, maar met recepten kun je makkelijk een handje meer of minder ergens van in doen. Dat geldt ook voor kruiden, als je niet van een kruid houdt, laat het weg. Je kan ook veel vervangen door iets vergelijkbaars. Mijn recepten zijn er om op te variëren.
Kun je een voorbeeld geven?
,,Nou, een chef die ik ken heeft een aantal keer uit mijn kookboek gekookt en stuurde dan steeds een foto. Toen zag ik dat hij mijn gerechten at met biefstuk, terwijl het een vegetarisch kookboek is. Iedereen kan er van maken wat hij of zij wil. Ik wil niet de bekendste, begaafde kookboekenauteur zijn die bij iedereen in de kast ligt. Ik wil het kookboek schrijven dat iedereen in zijn keuken heeft en helemaal onder de vlekken en het eten zit, dat je misschien hebt verbrand of uit je handen glijdt van de olie.”
Veel groente eten is gezond, maar dit is geen dieetboek toch?
,,Absoluut niet. Ik wil dat mensen genieten. Ik vertel mensen graag dat ze niet zo moeten letten op wat ze eten. Eet de ene dag cake en de andere dag salade, wat maakt het uit. Ik schrijf mijn recepten niet per se als gezonde recepten, maar door die diepte in smaken voel je je sneller voldaan Als ik weet dat een gerecht van mij veel calorieën bevat dan vermeld ik dat niet, mensen moeten gewoon genieten.”
Het gebruik van kruiden is niet alleen lekker, maar kan ook nog eens gezond zijn. Professor Adam Cohen legt uit hoe werd ontdekt dat sommige kruiden een helende werking hebben:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
-
PREMIUMKoken & eten
Over de ayurvedische leer: schraap elke dag je ‘tongpoep’ weg
Al zo’n twintig jaar is Bianca Fabrie (48) make-up artist en haarstylist. Nu gooit ze het over een andere boeg: ze schreef het ayurvedische kookboek Holy Happy Belly. -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
-
-
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
Koken & eten
Wees lief voor je buik, eet zoals 5000 jaar geleden