Slechte ontvangst met je mobieltje? Mogelijk zijn je zonnepanelen de stoorzender

Koop zonnepanelen met een CE-keurmerk en laat ze installeren door een deskundig bedrijf, zegt het Agentschap Telecom in Groningen. Foto: ANP/Koen van Weel

Koop zonnepanelen met een CE-keurmerk en laat ze installeren door een deskundig bedrijf, zegt het Agentschap Telecom in Groningen. Foto: ANP/Koen van Weel

Heb je last van slechte wifi in huis? Een beroerde ontvangst met je mobieltje? Haperende autosleutels? Een krakende radio? Het zou zomaar kunnen dat je zonnepanelen de boosdoener zijn.

Dat bevestigt het Agentschap Telecom in Groningen, de toezichthouder op het radioverkeer in ons land.

Zonnepanelen die slecht zijn gebouwd of ondeskundig zijn geïnstalleerd kunnen ruis produceren die storingen veroorzaakt in allerlei apparatuur.

Ook de politieradio heeft er last van

De ruis wordt veroorzaakt door omvormers die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom. Slechte bekabeling versterkt dat effect nog eens.

Binnenshuis is dat domweg irritant, maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn. Zo verstoren zonnepanelen soms de communicatie van politie, ambulance en brandweer.

Koop spullen met een CE-keurmerk

Niet alleen zonnepanelen veroorzaken soms ruis. Allerlei elektrische apparaten kunnen fungeren als stoorzenders. Boormachines bijvoorbeeld. Daarom adviseert het Agentschap Telecom om alleen apparatuur te kopen met het Europese CE-keurmerk. Dat verkleint de kans op ruis.

Vijverpomp stoort telefoonverkeer

Het Agentschap test apparatuur en spreekt fabrikanten aan die ondeugdelijke spullen op de markt brengen. Vorig jaar nog werd een bepaald type vijverpomp ontmaskerd dat storingen veroorzaakte op vaste telefoonlijnen. Ook ledverlichting kan ruis produceren. In 2016 liet het Agentschap om die reden twee types led-schijnwerpers uit de handel halen.

Op de website van het Agentschap staat veel informatie over etherruis, onder meer in het rapport Staat van de Ether 2018 .