Translate

dinsdag 28 mei 2019

Laat ons niet stikken! Petitie 43.788 ondertekend en nu zijn de transporteurs en slachthuizen van landbouwdieren aan zet met een plan tegen hittestress ( gevoelige video )




In een reactie op ons rapport ‘Op de bres tegen hittestress’ en onze petitie die door 43.788 mensen is ondertekend, heeft Minister Carola Schouten van LNV de Dierenbescherming en Eyes on Animals uitgenodigd voor een gesprek.

Verbeterpunten transport dieren

In de brief van 23 mei jl. laat de minister weten dat transport met dieren een speerpunt is in dit kabinet. Ze geeft aan dat er met transporteurs en slachthuizen al afspraken zijn gemaakt die in 2015 zijn vastgelegd in een nationaal hitteplan, maar geeft ook aan dat er altijd punten ter verbetering zijn. Daarom gaat de NVWA aan de slag met handvatten om hittestress bij dieren goed te kunnen beoordelen en wordt er gekeken of grote slachthuizen een aantal zomerweken volledig over kunnen schakelen op een tropenrooster. Twee van de tien punten die we ook in ons rapport aankaarten.

Stap dichterbij

Hier zijn we uiteraard blij mee. Maar ook van de overige acht punten vinden we het belangrijk dat ze overgenomen worden door de veehouderijsector en de politiek. Beelden van Eyes on Animals van vorig jaar zomer tonen aan dat het nationaal hitteplan aan alle kanten rammelt en aanpassingen hard nodig zijn. We hopen door het gesprek met de minister weer een flinke stap verder te komen. Ook met partijen uit de sector gaan we praten over mogelijke verbeteringen. En Eyes on Animals gaat komende zomer op hete dagen weer bij slachthuizen kijken of er in de aanvoer van dieren op snikhete dagen al verbeteringen te zien zijn.


Slachterijen willen gedurende aantal zomerweken volledig over op tropenrooster

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is aan de slag met handvatten voor de beoordeling van hittestress bij dieren. Ook wordt er op dit moment gesproken met enkele grote slachterijen over de door hen geuite wens om gedurende een aantal zomerweken volledig over te schakelen op een tropenrooster. Er vindt nog voor de zomer een extra overleg plaats met vertegenwoordigers van veehouders, transporteurs en slachthuizen om goed voorbereid te zijn op de komende periode. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Dierenbescherming waarin zij reageert op het rapport 'Op de bres tegen hittestress'.

Na de zomer van 2015 heeft de NVWA samen met de sector het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen opgesteld. Dit plan wordt twee keer per jaar met de sectoren en NVWA besproken en waar nodig aangepast.

Hoewel de maatregelen in de protocollen van de sectorpartijen niet wettelijk bindend zijn, zijn ze ook niet vrijblijvend. De NVWA houdt bij haar controles rekening met de specifieke omstandigheden tijdens het transport en neemt hierbij ook mee of er maatregelen zijn getroffen om de aantasting van het welzijn van de dieren ten gevolge van hoge temperaturen te voorkomen. Uit de controles van de NVWA van de afgelopen zomers bleek dat transporteurs, chauffeurs en exploitanten van slachthuizen zich steeds meer bewust zijn van de problemen die kunnen ontstaan tijdens warme dagen en passende maatregelen treffen.

Schouten heeft kennis genomen van de 10 door de Dierenbescherming voorgestelde maatregelen ter verbetering van het nationaal plan voor extreme temperaturen. De minister wil op ambtelijk niveau een gesprek met de Dierenbeschermingen Eyes on Animals voeren om het rapport verder te bespreken. Hierbij zal de NVWA ook aanwezig zijn.

bron: Ministerie van LNV, 23/05/19 / Dierenbescherming, 24/05/19
terug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten