RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

SP-voorzitter Ron Meyer vertrekt na nederlaag verkiezingen

Ron Meyer Beeld © ANP

SP-voorzitter Ron Meyer vertrekt na de nederlaag die zijn partij heeft geleden bij de afgelopen verkiezingen. Meyer maakt wel zijn termijn af, maar stelt zich aan het eind van dit jaar niet opnieuw verkiesbaar.

Meyer wil naar eigen zeggen de huidige termijn afmaken om alles 'fatsoenlijk over te dragen', maar neemt 'verantwoordelijkheid voor de pijnlijke nederlaag' van de partij bij de Europese verkiezingen van vorige week. "We hebben het niet goed gedaan", zegt Meyer. "Dan moet je streng zijn voor jezelf."

Eigen keus

Lilian Marijnissen betreurt de beslissing van Meyer. "Dit was op geen enkele manier een wens van mij of van het partijbestuur", laat ze weten. "Ik vind het heel erg jammer want we gaan een kameraad missen in de strijd."

Marijnissen heeft zelf niet overwogen om op te stappen. "Ik denk dat wij heel veel dingen beter kunnen doen. Wij gaan de komende tijd bekijken hoe we dat gaan doen. Daarvoor gaan we in gesprek met alle lagen van de partij."

SP
Lees ook:
SP en PVV allebei nul zetels, onrust bij de partijen groeit

'Harde dreun'

De SP verloor bij de Europese Verkiezingen van vorige week al haar zetels en verdwijnt daarmee uit het Europees Parlement.

"De definitieve uitslag is een harde dreun. Een grote teleurstelling", zeiden SP-voorzitter Ron Meyer en leider Lilian Marijnissen eerder in een reactie op de verkiezingsuitslag. "We hebben niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen voor ons te kiezen."

SP-reclamefilmpje
Lees ook:
SP-reclamefilmpje is 'bagger' volgens premier Rutte

Situatie onhoudbaar

"Meyer kon eigenlijk niet anders", zegt politiek-verslaggever Ron Kragten. "De situatie was onhoudbaar geworden en het gemor binnen de SP was groot. Verschillende leden vroegen zich af of Meyer niet moest opstappen na zoveel nederlagen op rij."

"Door zich nu niet opnieuw verkiesbaar te stellen, houdt Meyer volgens Marijnissen uit de wind", zegt Kragten. "Zij kan nu door."

Bron: RTL Nieuws