RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever: wij betalen wél winstbelasting in Nederland

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © ANP

In tegenstelling tot Shell betaalt voedselgigant Unilever wel degelijk winstbelasting in Nederland. Het bedrijf droeg over de winst die het in Nederland maakte vorig jaar 30 miljoen euro belasting af. Andere grote multinationals AkzoNobel en Philips houden de kaken stijf op elkaar over hun belastingafdracht in Nederland.

Unilever bevestigt het bedrag na vragen van RTL Z. Het bedrijf zegt dat het geen buitenlandse verliezen of kosten aftrekt van de Nederlandse winst om de belastingsom te drukken.

Anders dan Shell

Wat dat betreft pakt Unilever het heel anders aan dan Shell. Dat bedrijf bevestigde vorige week een bericht van Trouw dat het geen belasting betaalt over de Nederlandse winsten.

Dat kan omdat het hoofdkantoor van het bedrijf in Nederland is gevestigd. Sommige kosten en verliezen die het bedrijf in het buitenland maakt, worden als kosten voor het hoofdkantoor gerekend en die 'hoofdkantoorkosten' drukken dan de Nederlandse winst, waardoor die uitkomt op nul. En als er geen winst wordt gemaakt hoeft er ook geen belasting over betaald te worden. 

De belastingdirecteur van Shell, Alan McLean, zei tegen Elsevier zelfs dat het niet betalen van winstbelasting door zijn bedrijf 'het natuurlijke gevolg' is van het belastingregime voor multinationals met een hoofdkantoor in Nederland. 

Geen aftrek van buitenlandse kosten

Ook Unilever heeft het hoofdkantoor in Nederland staan en ook Unilever maakt winst in Nederland, maar anders dan bij Shell houdt de schatkist dus wel wat over aan het voedingsmiddelenconcern.

"De genoemde 30 miljoen belasting is over de 'Nederlandse Winst', tegen het standaard [winstbelasting]tarief van 25 procent. Van die winst zijn geen buitenlandse kosten of verliezen afgegaan", bezweert Unilever.

Het bedrijf voegt daaraan toe dat de kosten die op of rond het hoofdkantoor worden gemaakt maar voor een zeer beperkt deel kunnen worden afgetrokken in Nederland en laat weten ook niet helemaal te begrijpen wat Shell precies bedoelt met 'hoofdkantoorkosten'.

In een nadere toelichting laat Unilever weten dat dit niet bedoeld is als 'sneer' richting Shell. "Wat we hier wel bedoelen is dat ‘hoofdkantoorkosten’ geen afgebakende term is met een duidelijke set aan kosten daaronder. Het is dus voor ons niet duidelijk wat er überhaupt bedoeld wordt met hoofdkantoorkosten", vult de woordvoerder aan.

120 miljoen euro winst in Nederland

Of Unilever ook echt 30 miljoen winstbelasting betaalt in Nederland is niet te controleren omdat de winstbelasting niet per land wordt gespecificeerd in het jaarverslag.

Maar, als het bedrijf inderdaad 30 miljoen euro betaalt tegen het tarief van 25 procent, zou dat betekenen dat de winst van Unilever in Nederland 120 miljoen euro bedroeg. Dat is ongeveer 1 procent van de ruim 12 miljard euro winst die het bedrijf wereldwijd in de boeken zette voor betaling van belastingen.

In totaal betaalt Unilever wereldwijd 2,3 miljard euro aan winstbelasting, blijkt uit het jaarverslag. Het grootste deel daarvan wordt in Aziatische landen afgedragen, waar de winst wordt gemaakt. De 30 miljoen euro die in Nederland wordt afgedragen, is ongeveer 1,3 procent van het totaal.

Akzo en Philips zwijgen

De belastingafdracht van grote bedrijven zal later deze week weer hoog op de politieke agenda staan. Na de onthullingen over Shell en de politieke strijd over de dividendbelasting vorig jaar, ligt het vestigingsklimaat voor grote bedrijven onder de loep in Den Haag.

Woensdag staat er een hoorzitting over de kwestie gepland in de Tweede Kamer, waar onder andere Shell, AkzoNobel en Philips aan de tand zullen worden gevoeld. Veel extra openheid over de belastingrekening hoeven de Kamerleden niet te verwachten trouwens.

AkzoNobel wil tegen RTL Z niet zeggen of en zo ja hoeveel winstbelasting hier wordt afgedragen. "AkzoNobel gaat niet nader in op de belastingafdracht in de individuele landen. Wij verstrekken geen andere gedetailleerde details per land dus ook niet over Nederland", aldus een woordvoerder.

Philips laat weten dat het 'in aanloop naar de de Ronde Rafel in de Tweede Kamer geen uitspraken in de media' doet over belastingafdrachten. Een woordvoerder zegt verder uit te kijken 'naar een zinvolle discussie'.