Direct naar artikelinhoud
Framing

Als je er even over nadenkt, is ‘boreaal gelul’ een prachtige uitdrukking

Als je er even over nadenkt, is ‘boreaal gelul’ een prachtige uitdrukking
Beeld ANP

Robert Baljeu was lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, namens Forum voor Democratie. Dat was hij, want hij is uit de fractie gezet.

In een interview heeft hij de nodige kritiek op Thierry Baudet - de partijleider van FvD moet eens ophouden met dat ‘boreale gelul’.

Als je er even over nadenkt, is het een prachtige uitdrukking.

Een. ‘Boreaal’ is een verheven woord - dat Baljeu helemaal plat slaat: er bestaat namelijk ook boreaal gelul.

Twee. ‘Gelul’ is een plat woord, dat Baljeu verheft: je kunt ook boreaal lullen. Dat klonkt chic. Het verhevene wordt platgeslagen, het platte wordt verheven.

Drie. Het is een aanval op een van de kernwaarden van Baudet. De boreale cultuur moet worden beschermd tegen kwade invloeden van buitenaf en binnenuit. Allemaal gelul, volgens Baljeu. Als je dat zegt, vind je het blijkbaar zo’n onzin, dat je niet eens de moeite wilt nemen om er inhoudelijk op in te gaan.

Vier. Het is een onduidelijk begrip - want wat betekent het eigenlijk? Het voordeel van die onduidelijkheid is dat je het te pas en te onpas kunt gebruiken. Je kunt heel veel rechtse opvattingen als ‘boreaal gelul’ wegzetten. Niemand weet precies wat je bedoelt, maar wat geeft het?

Tegelijk - met dat ‘boreaal gelul’ roep je ook weer de herinnering op aan die speech van Baudet, waar journalisten en politici wekenlang mee bezig zijn geweest. En houd je dat begrip ‘boreaal’ in leven. En dat is weer in het voordeel van Baudet.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.