RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Hier leven verkiezingen wél: vier uur in de rij om te stemmen in Diemen

De rij in Diemen. Beeld © Violeta Mihaela Ciorita

Roemenen in Nederland zijn massaal op komen dagen voor de Europese verkiezingen die tegelijkertijd worden gehouden met een anti-corruptie-referendum. De rijen zijn enorm.

Diemen is een van de vier locaties in Nederland waar sinds vanochtend gestemd kan worden. Sommige mensen staan al uren te wachten, zoals Violeta Mihaela Ciorita die al 25 jaar in Nederland woont. "Ik sta al 3,5 uur in de rij. Er staan nu nog 160 mensen voor me. Er is maar één tafeltje met drie of vier mensen. Dat is veel te weinig."

Speciaal voor referendum

De Roemenen buigen zich in het referendum over nieuwe wetgeving waarin staat dat rechters ontslagen mogen worden door de politiek en corrupte politici strafvermindering kunnen krijgen. Volgens Ciorita zijn de Roemenen bij de Nederlandse stembureaus vooral massaal opgekomen voor het referendum. "De Europese verkiezingen leven minder."

Eerder deze maand dreigde EU-commissaris Frans Timmermans met zware maatregelen tegen het land als de nieuwe wetgeving die het vervolgen van politici voor corruptie moeilijker maakt niet wordt teruggedraaid.

Violeta Ciorita zegt dat al haar landgenoten de corruptie in haar land zat zijn. Ze hoopt dat het referendum leidt tot verschuivingen in haar land. "We willen nieuwe politici kiezen die minder corrupt zijn."

Minder gemoedelijk

Ze denkt dat ze nog wel aan de beurt gaat komen vandaag, maar voor de honderden mensen die achter haar in de rij staan, zal dat lastig worden. "Ik heb al tegen de politie gezegd dat het dan misschien wel wat minder gemoedelijk zal worden dan nu." Tot 21.00 uur kunnen de Roemenen hun stem uitbrengen. 

Ook in andere Europese plaatsen is de opkomst van Roemenen groot. Zoals in Antwerpen en Munchen waar ook duizenden mensen wachten om te kunnen stemmen: