Direct naar artikelinhoud
Column

Waar is de verontwaardiging nu blanke boeren worden afgeslacht?

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Toen Geliefde begin deze week over Annette Kennealy begon, was mijn hoofd al volgeboekt door Europa. 

Pas gisteren floepte haar foto even langs mijn blik: Geliefde had die op haar facebookpagina gedeeld. Een mooie vrouw, in de vijftig, glunderend en glimlachend in haar paarse jurk, met haar linkerarm nonchalant leunend op de rug van haar rieten stoel. Kennealy is maandagavond in haar Zuid-Afrikaanse boerderij vermoord.

Ik ben gaan kijken op de facebookpagina van deze mensenrechtenactiviste die zich de laatste jaren het lot van aangevallen blanke Zuid-Afrikaanse boeren aantrok. Het account was nog open. Kennealy had zondag om 21.49 uur twee berichten geplaatst. Ongeveer 24 uur vóór haar dood. Het eerste meldde dat er tien ‘farm attacks’ binnen vier dagen hadden plaatsgevonden. Het tweede dat in heel Zuid-Afrika tussen januari en april 126 boerderijen waren aangevallen en zestien boeren vermoord.

Martelen met boormachines

Bij het eerste bericht staan 81 reacties die bijna allemaal condoleances zijn die Kennealy toch niet zal kunnen lezen. Ongemakkelijk surrealisme. Ze werd dinsdagochtend door haar familie in een plas bloed met een verbrijzelde schedel gevonden. Naast haar lag een hamer en ijzeren pijp. Of Kennealy wegens haar activisme is vermoord is niet bekend. Ze bezat en droeg vaak een 9mm Astra-pistool maar kon hem kennelijk niet gebruiken voor haar verdediging.

In Zuid-Afrika worden blanke boeren met onteigening bedreigd, hun boerderijen aangevallen en velen van hen wreed vermoord, vaak nadat ze urenlang met hooivorken of boormachines zijn gemarteld. Momenteel wordt gemiddeld iedere dag een boerderij aangevallen en om de zeveneneenhalve dag een boer vermoord. Voorlopig was het oudste slachtoffer dit jaar 88. De afgelopen twee decennia zijn veel blanke boeren geëmigreerd en is de Zuid-Afrikaanse boerenpopulatie met ongeveer de helft tot 30.000 boeren gekrompen.

Ik moest aan die jaren van de wrede apartheid denken, toen de wereld zich terecht tegen het racistische regime mobiliseerde. Nu is de wereld stil. Er is veel onverschilligheid in Zuid-Afrika. En ook een zwarte suprematistische partij genaamd Black First Land First (BLF) van Andile Mngxitama waarvan de slogan op T-shirts luidt: ‘Land or Death’ (wat wil zeggen: geef je grond en boerderij aan zwarten of sterf). Deze maand vroeg Justitie aan de BLF zijn slogan weg te halen maar Mngxitama weigerde. Op de site van de NOS las ik dat er helemaal geen bewijs bestaat dat moorden op blanke boeren uit politieke motieven of ideologie worden gepleegd. En bovendien ze moeten niet worden opgeklopt in een land met jaarlijks 19.000 andere gevallen.

Correctie: in mijn column ‘Hand schudden’ van 9 mei schreef ik dat ‘geel hesje’ Désirée van Deurse de hand van de premier weigerde te schudden. Dit klopte niet: het was haar collega vlak achter haar die weigerde. Van Deurse schudde Mark Rutte wel de hand.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees ook: 

De aloude apartheidsangst voor het ‘swart gevaar’ herleeft

Dat er een genocide zou plaatsvinden op de witte bevolking van Zuid-Afrika is met geen statistiek te staven. Toch is het een hardnekkige mythe, die vooral ook in de westerse wereld aanslaat.