E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 24 mei 2019
Beste lezer,

Over boycotacties in het verleden, bijvoorbeeld tegen het Franco-regime in Spanje of de Apartheidsregering in Zuid-Afrika, was lang niet iedereen enthousiast. Maar nooit leidden deze protestacties tot de wilde en kwaadaardige beschuldigingen die critici van Israël vandaag de dag over zich heen krijgen.
Affiches tegen Apartheid in Zuid-Afrika uit de jaren '70 en '80.
Niet alleen BDS-activisten (Boycot, Desinvesteren en Sancties) moeten het ontgelden. Ook hen die pleiten voor een verbod op handel met de illegale nederzettingen - zoals The Rights Forum - worden in diskrediet gebracht.

Zelfs mensen die sceptisch staan ten opzichte van BDS, maar er wel op wijzen dat de BDS-boycotacties vreedzaam en legitiem zijn, worden weggezet als antisemieten.

Aanval op vrijheid van meningsuiting in Duitsland

In Duitsland nam het parlement deze maand een motie aan die de regering oproept geen subsidies, accommodaties en andere faciliteiten meer beschikbaar te stellen aan groeperingen die binding hebben met de BDS-beweging of de door de beweging nagestreefde doelen.
BDS-demonstratie in Berlijn. Als het aan het Duitse parlement ligt krijgen BDS-sympathisanten geen vergunningen meer voor demonstraties.
In de motie wordt met kunst- en vliegwerk geprobeerd een link te leggen tussen BDS en antisemitisme. Doel is uiteraard BDS in diskrediet te brengen en te criminaliseren.
Zoals verwacht werd in Israëlische regeringskringen met applaus gereageerd. Maar niet iedereen was enthousiast. Een grote groep Joodse en Israëlische academici veroordeelde de motie om z’n ‘incorrecte, onacceptabele en alarmerende gelijkstelling tussen BDS en antisemitisme’.

Hieronder een fragment uit de brief, die door 60 academici werd ondertekend.
We, Jewish and Israeli scholars, many of whom research Jewish history and anti-Semitism, express concern about the rise in anti-Semitism around the world, including in Germany. [...] At the same time, we wish to sound alarm about a parallel trend: the growing tendency of labeling supporters of Palestinian human rights as anti-Semitic. This trend is now escalating in Germany. [...] We all reject the deceitful allegation that BDS as such is anti-Semitic. This conflation is incorrect, unacceptable and a threat to the liberal-democratic order in Germany.  
Lees verder >
De Israëlische journalist Gideon Levy schreef dat het Duitse parlement met zijn ‘schandelijke en bizarre motie’ Duitsland, noch de Palestijnen, noch Israël een plezier doet, maar zich aan de zijde van Israëls bezettingspolitiek schaart.

Duitsland buigt volgens Levy voor schuldgevoelens die op zichzelf gegrond zijn, maar ‘door Israël tot misselijkmakende hoogten worden gevoerd en op cynische en manipulatieve wijze worden geëxploiteerd’. Nog even en de BDS-beweging wordt in Duitsland aangemerkt als een terroristische organisatie, aldus een sarcastische Levy.
Filmtip: Sons of Jeruzalem
Hoe is het om in een verdeelde stad te leven? Een film over een vader en een zoon die in de Oude Stad in het bezette Oost-Jeruzalem wonen. Naar de film >
Sons of Jerusalem

CIDI strijdt tegen vrije meningsuiting

Onze redacteur Martijn de Rooi stelt vast dat de Nederlandse Israël-lobby er geen geheim van maakt dezelfde kant op te willen als de Duitse Bondsdag en als Frankrijk, waar het oproepen tot een boycot van Israël strafbaar is gesteld.

Volgens De Rooi hangt de Oorlog tegen BDS van hypocrisie aan elkaar. De waarschuwing dat BDS ‘het bestaan van de staat Israël’ onmogelijk zou maken is daar een voorbeeld van.
Want hoe zit het met het bestaan van de staat Palestina? Wordt dat niet in de meest letterlijke zin onmogelijk gemaakt? Leven de burgers van die staat niet al tientallen jaren in onvrijheid? En is het niet Israël dat daar met zijn voortgaande bezetting, kolonisering en feitelijke annexatie van Palestijns grondgebied verantwoordelijk voor is? Is het niet zelfs zo dat de BDS-beweging juist is voortgekomen uit dat en ander onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan? Lees  verder >
De constatering van De Rooi dat de Israël lobby “overal waar zij de kans krijgen elementaire rechten van burgers ondermijnt” werd deze week treffend geïllustreerd in Tilburg.

CIDI-Jongeren voorzitter Hidde van Koningsveld schreef een brief op poten aan de voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Reden van de “grote zorg” van de jonge lobbyisten was het evenement ‘Collaborating with Israeli Universities? A Roundtable, dat op 22 mei plaatsvond.
In de brief van Van Koningsveld werden de organiserende docenten neergezet als sympathisanten van de “boycotbeweging BDS”; een beweging die, volgens de CIDI-Jongeren, het bestaansrecht van de joodse staat zou betwisten.
Het bestuur van Tilburg University liet als reactie weten dat...

...het debat voldoet aan de vier belangrijke pijlers die het hanteert bij het beschermen van de academische vrijheid. Er is ruimte voor sprekers met uiteenlopende meningen, er is de mogelijkheid tot debat met ruimte voor eenieders inbreng, het debat is open en voor iedereen toegankelijk en de veiligheid is voor iedereen gewaarborgd.
Gelukkig dat in dit geval de academische vrijheid en de vrije meningsuiting prevaleerde. Maar ook in Nederland staan universele vrijheden steeds meer onder druk als het om de kwestie Israël/Palestina gaat.

De extreme polarisatie, het in diskrediet brengen van politieke tegenstanders en bedreigingen online en offline, scheppen een klimaat van angst en zelfcensuur.

The Rights Forum zal zich daar nooit bij neerleggen.
Ons werk is niet mogelijk zonder uw gift. Dank u wel!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door