RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Frans Timmermans neemt in slotdebat afstand van langere WW-export

Het slotdebat tussen de verschillende Europese lijsttrekkers vanavond. Beeld © ANP

PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, tweede man van de Europese Commissie, neemt afstand van het voorstel van de commissie om naar eigen land teruggekeerde werknemers langer een werkloosheidsuitkering te geven. "Van mij hoeft dat niet", zei hij in het slotdebat voor de Europese verkiezingen.

Een arbeidsmigrant heeft nu, als hij ongewild ontslag krijgt na minstens één dag werken en terugkeert naar huis, recht op drie maanden WW van het land waar hij heeft gewerkt. Voorwaarde is wel dat hij voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd. De commissie wil de zogenoemde WW-export verlengen naar zes maanden.

Uitstellen debat

Nederland verzette zich daar fel tegen. Het kabinet en de Nederlandse EU-parlementariërs waren daarover eensgezind. Zij kregen gedaan dat het Europees Parlement de onderhandelingen over het voorstel uitstelde tot na de verkiezingen.

Even
Lees ook:
Even voorstellen: op deze (onbekende) koppen kun je stemmen

Later vanavond is er ook nog een debat in de Rode Hoed in Amsterdam tussen VVD-leider Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet. Dat debat wordt georganiseerd door het televisieprogramma Pauw.

Dit tot grote frustratie van de Europese lijsttrekkers, die het idee kregen dat ze het voorprogramma van dát debat zijn. Bovendien kunnen kiezers morgen niet stemmen op Baudet en Rutte.

Stemhulp
Lees ook:
Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's