NOS Nieuws

Laatste campagnedag: dit kun je vanavond verwachten

De stembureaus zijn opgetuigd, politieke partijen halen hun laatste campagnemateriaal van stal en vanavond kruisen ze de degens in verkiezingsdebatten. Morgen zijn de Europese Parlementsverkiezingen in Nederland. Wat staat er vanavond nog te gebeuren?

Op deze laatste campagnedag proberen politici nog één keer jouw stem voor zich te winnen, zowel op straat als online. PvdA-leider Asscher was vanmorgen bijvoorbeeld te vinden op station Amsterdam-Zuid en D66-fractievoorzitter Jetten stond 's middags flyers uit te delen op Het Plein in Den Haag. Op sociale media volgen de campagnevideo's van partijen elkaar in rap tempo op.

Nog niet overtuigd? Er zijn vanavond ook nog twee verkiezingsdebatten:

Lijsttrekkersdebat

In het tv-programma NOS Nederland Kiest: De Stemming kruisen twaalf lijsttrekkers vanavond de degens. Onder leiding van presentatoren Dionne Stax en Winfried Baijens gaan ze met elkaar in debat over thema's als klimaat en migratie. EU-correspondent Sander van Hoorn en politiek verslaggever Arjan Noorlander analyseren het debat.

Deelnemers zijn de lijsttrekkers van partijen die op dit moment zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en die aan de Europese Parlementsverkiezingen meedoen. Aan de Europese verkiezingen doen nog vier andere partijen mee die niet in de Tweede Kamer zitten. Die doen dus niet mee aan het debat vanavond.

Het lijsttrekkersdebat wordt vanavond van 20.30 uur tot 22.00 uur live uitgezonden op NPO 1. Je kunt het ook volgen via NPO Politiek en de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS.

Rutte versus Baudet

Een uur na de NOS-uitzending is het veelbesproken een-op-een-debat tussen VVD-leider Rutte en FvD-voorman Baudet. Zij gaan de strijd aan in cultureel centrum De Rode Hoed in Amsterdam, onder leiding van presentator Jeroen Pauw. Het debat kwam er nadat Rutte Baudet hiertoe openlijk had uitgedaagd.

Andere partijen waren minder blij met het debat tussen de VVD- en FvD-leider. GroenLinks-voorman Klaver noemde het bijvoorbeeld een "schijngevecht" en volgens PvdA-lijsttrekker Timmermans gaat het debat "nergens over". GroenLinks zamelde met succes geld in voor een tv-spotje van één minuut vanavond, in het reclameblok vlak voor het debat.

Het debat tussen Rutte en Baudet begint om 23.00 uur in het tv-programma Pauw. Het is ook live te volgen op NPO Politiek.

De campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen kende een aantal opvallende momenten. Zo was er het filmpje van de SP, waarin de partij met het karakter 'Hans Brusselmans' de draak stak met de PvdA. En er was de door Rutte opgezochte tweestrijd met Baudet, waarvan het debat in Pauw vanavond het gevolg is.

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen was voor de verkiezingscampagne dit jaar meer media-aandacht dan in andere jaren. "Dat is een optelsom van verschillende dingen. Er is bij deze verkiezingen een nieuwkomer, Forum voor Democratie, die bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen in een klap de grootste werd. Rutte zoekt nadrukkelijk de strijd op met Baudet. Maar wat ook zeker meespeelt, zijn de brexit, de onrust in de wereld en de vluchtelingencrisis. Daardoor was en is er meer aandacht voor Europa en de rol die de EU kan spelen."

Fresen denkt dat ook meespeelt dat er twee Nederlandse 'Spitzenkandidaten' zijn. Dat zijn lijsttrekkers van Europese fracties die voorzitter willen worden van de Europese Commissie. Nederlandse kandidaten zijn PvdA'er Frans Timmermans (namens de Europese sociaaldemocratische fractie) en GroenLinks-politicus Bas Eickhout (voor de Groenen). De fractie die na de verkiezingen de grootste is, mag de Commissievoorzitter leveren.

Opkomst

Maar of alle extra aandacht tot een hogere opkomst gaat leiden, is de vraag, denkt Fresen. "Europa blijft voor veel mensen toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Ik ben benieuwd of we de 40 procent gaan halen."

Bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen in 2014 ging iets meer dan 37 procent van de Nederlanders stemmen. In België is de opkomst vaak het hoogst - in 2014 bijna 90 procent van de bevolking - maar daar zijn mensen verplicht om naar de stembus te gaan. Bij de vorige Europese verkiezingen gingen in Slowakije de minste mensen stemmen: slechts 13 procent.

Wil je meer weten over de Europese Parlementsverkiezingen? Lees dan onze FAQ:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl