RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Schandaal breidt uit: Monsanto hield zwarte lijst Nederlandse critici bij

Protest in Duitsland tegen de overname van Monsanto door Bayer. Beeld © AFP

Het Amerikaanse chemieconcern Monsanto hield ook in Nederland een soort zwarte lijst bij van onder meer kritische journalisten, politici en wetenschappers. Dat heeft het Duitse moederbedrijf Bayern toegegeven. Een pr-bureau hield privégegevens van hen bij.

Monsanto ligt geregeld onder vuur. Het bedrijf maakt onkruidverdelger Roundup, dat volgens critici kankerverwekkend is. Ook is Monsanto marktleider op het gebied van genetisch gemodificeerde zaden. In Europa wordt dat gezien als controversieel.

Zwarte lijst

Het pr-bureau FleishmanHillard hield in opdracht van Monsanto een lijst bij met privégegevens van critici. Niet alleen telefoonnummers en adressen werden bijgehouden. Ook zouden hobby’s en interesses van critici genoteerd zijn. Deze informatie zou het bedrijf illegaal hebben verkregen.

Hoe groot lijst precies is en wie er allemaal opstaan, is niet bekend.

Eerder wel al bekend dat Monsanto dit deed in Frankrijk. Maar nu blijkt dat tegenstanders uit Nederland, Duitsland, Polen, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ook op een zwarte lijst werden gezet, evenals EU-politici.

Illegaal

Moederbedrijf Bayer heeft de contacten met het pr-bureau verbroken en gaat nu onderzoek doen naar de zwarte lijsten. Ook gaat het zelf contact opnemen met de mensen die op zo’n lijst staan.

Ze zeggen de commotie rond de lijst te betreuren, maar verklaren ook geen aanwijzingen te hebben gehad dat het opstellen van de lijst illegaal was. Het Franse Openbaar Ministerie opende vorige week al een onderzoek naar de lijst.

Schadevergoeding van twee miljard

Het is de tweede klap in korte tijd die Bayer te verwerken krijgt. Vorige week besliste een Amerikaanse jury dat het bedrijf twee miljard schadevergoeding moet betalen aan een Amerikaans stel dat kanker heeft gekregen door Roundup.

Er lopen nog ruim 13.000 rechtszaken en de kans is groot dat er meer forse schadevergoedingen volgen.

Het Duitse Bayer nam het Amerikaanse Monsanto vorig jaar over voor een duizelingwekkende 63 miljard dollar. Sindsdien de overname is het aandeel van Bayer met zo'n 40 procent gedaald.