DE WERELD NU

Frans Timmermans? – De veranderingen in Europa

Frans Timmermans

Juncker gaat een ontwenningskuur doen en Frans Timmermans volgt hem op als voorzitter van de Commissie, als het lukt.

Misschien herinnert U zich nog dat we ooit mensen als Hallstein en Delors gehad hebben als voorzitter van de Europese Commissie, maar tegenwoordig zijn het dus mensen als Juncker en Timmermans.

Wat dit betekent is dat het enthousiasme voor de EU als overkoepelend orgaan aan het verdwijnen is. In plaats van de Commissie is het nu de Vergadering van Regeringsleiders die het in Europa voor het zeggen heeft. Die regeringsleiders steunen op hun eigen ambtenaren en het apparaat in Brussel wordt steeds vaker genegeerd.

Het wordt tijd dat we de EU in zijn bestaande vorm afschaffen en vervangen door een serie aparte en doelgerichte organisaties. Daarvan hebben we er al een paar, zoals de Europese Centrale Bank in Frankfurt en het geneesmiddelenbureau, dat nu uit Londen naar het vaste land van Europa gaat verhuizen. Maar niet alle agentschappen en organisaties van de EU zijn even goed of nuttig. Van de meesten heeft U waarschijnlijk nog nooit gehoord en er zitten er beslist ook tussen, die zonder bezwaar zouden kunnen worden afgeschaft.

De belangrijkste oorzaak van de stilstand in de EU en van de achteruitgang in kwaliteit in een aantal van haar onderdelen is het verdwijnen van de overtuiging dat er ooit nog een verenigd Europa gaat komen. Daarnaast speelt een rol dat een van de belangrijkste redenen voor de oprichting niet meer als belangrijk wordt aangevoeld. Dat was, zo kort na de Tweede Wereldoorlog, het vermijden van nieuw gewapende conflicten in Europa.

Tenslotte is gebleken dat een organisatie met 28 of straks 27 leden, met zulke verschillende economieën en culturen geen federatie of confederatie kan vormen. Dat had misschien gekund met de eerste zes, maar niet met de acht en twintig van nu. Een poging in die richting is voor alle betrokkenen schadelijk. De samenwerking moet er wel blijven maar zal heel anders georganiseerd moeten worden. Veel meer regionaal en gebaseerd op de gemeenschappelijke belangen en culturen van buurlanden.


Dit artikel verscheen eerder op het Blog van Toon Kasdorp

4 reacties

  1. karton schreef:

    Gisteren het “debat” tussen dhr. Weber en hem gezien; deze man, Timmermans, overschreeuwt álles en iedereen, slaat met z’n knuistjes op tafels en katheders om maar z’n gelijk te halen.
    Deze figuur heeft in de NL-politiek nog nóóit iets voorgesteld en noemt zichzelf nu “de beste voorzitter om te benoemen” !
    Wát een zelf-overschatting.

  2. Gerrit Joost schreef:

    De goede Toon.

  3. grapjas schreef:

    Federatie? Dan zal mijn generatie (40+) toch echt eerst geruimd moeten worden-door de natuur of de gewapende troepen van de EUSSR.
    Want sprekende voor mijzelf-ik zal bij leven NOOIT accepteren dat ons land ophoudt te bestaan, en ingeruild wordt voor slavendom onder een corporate unie, slechts bedoeld om de elite te spekken.. Waar vocht mijn opa de oorlog voor?
    Om ONS land weg te geven aan de nieuwe gewenste import-EUSSR-bewoners uit het Midden-Oosten/Afrika? Zoals ‘onze’ overheid nu al actief onzed cultuur verloochend en aan het criminaliseren is?
    Niet zonder verzet.
    ‘Bittereinder’-stijl verzet.

  4. peter klein schreef:

    Waarom, @ToonKasdorp, zegt u niet gewoon: “terug naar de EEG”?
    Asjeblieft geen aparte organisaties erbij !