RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

'Huawei kan omvallen door Amerikaanse maatregelen'

Beeld © ANP

Het Amerikaanse verbod om zaken te doen met Huawei, is catastrofaal voor de Chinese techreus. Het is zo afhankelijk van onderdelen uit de VS, dat het voortbestaan van Huawei op het spel staat. "Ze kunnen hierdoor omvallen", zegt analist Jos Versteeg.

Er zijn gewoonweg geen alternatieven voor de Amerikaanse chips die Huawei nodig heeft voor alle producten die het maakt, zegt de analist van InsingerGilissen. "Dit is desastreus voor Huawei, als dit consequent wordt doorgevoerd."

Van basisstations in zendmasten voor mobiele telefonie tot chips in servers en smartphones: ze hebben allemaal chips nodig van Amerikaanse bedrijven. "Het is een levensader. Op korte termijn kunnen ze niet zonder die onderdelen", aldus Versteeg.

Decreet en boycot

Een derde van de onderdelen die Huawei inkoopt, is van Amerikaanse makelij, zegt Versteeg. En president Donald Trump en het Amerikaanse ministerie van Handel hebben juist een stokje gestoken voor de aanvoer van Amerikaanse onderdelen richting Huawei.

Het begon met een verbod om spullen van Huawei te kopen, maar ging verder toen het bedrijf op een boycotlijst voor Amerikaanse bedrijven werd geplaatst. Daarmee wordt het extreem moeilijk voor Huawei om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, omdat die per geval toestemming moeten krijgen van het ministerie.

'Huawei is heel kwetsbaar'

Als Huawei echt helemaal geen onderdelen uit de VS kan importeren, kan dat bijzonder pijnlijk worden. "Als dit consequent wordt doorgevoerd, dan is Huawei weg. Het bedrijf is heel kwetsbaar", zegt Versteeg.

Analist Wim Zwanenburg, van Stroeve en Lemberger Vermogensbeheer, denkt dat het minder rampzalig uitpakt voor Huawei. "Een internationale ban is nooit goed voor de business. Ze krijgen wel even de deksel op de neus, maar het bedrijf gaat niet ten onder. Ze zullen Amerikaanse leveranciers vervangen door eigen leveranciers."

Maar juist die alternatieven voor de Amerikaanse onderdelen zijn er niet zomaar, zegt Versteeg. "Voor geheugenchips hebben ze alternatieven in Zuid-Korea. Maar voor al die rekenchips bestaan geen andere aanbieders."

Europese leveranciers  

De Nederlandse chipmaker NXP volgt de Amerikaanse maatregelen en zal een deel van haar producten niet meer aan Huawei verkopen. Welke producten dat zijn is niet duidelijk.

Ondanks tegenstrijdige berichten lijkt het Duitse bedrijf Infineon toch te leveren aan Huawei. Eerder schreven buitenlandse media dat het bedrijf de leveringen opschortte.

Infineon laat aan Bloomberg weten dat het gros van hun producten niet onder de Amerikaanse restricties vallen. Waar dat wel het geval is maakt het bedrijf aanpassingen in de leveranciersketen.

"Het is een nieuwe politieke daad. Eigenlijk een meesterzet in de onderhandelingen met China. Want Huawei is China’s trots.

Minder afhankelijk worden

China werkt al jaren aan een eigen halfgeleiderindustrie, om minder afhankelijk te zijn van de VS.

"Daar steken ze miljarden in. Ze zijn dat heel strategisch aan het spelen. Ze probeerden ook al bedrijven over te nemen, zoals het Amerikaanse Micron in 2015. Die deal ging niet door", zegt Versteeg.

Huawei heeft zich in ieder geval goed voorbereid op al hangen, vermoedt Versteeg. "Daarom zijn ze voorraden gaan opbouwen van Amerikaanse onderdelen. Ze hebben nu voldoende voor drie maanden productie.”

Maar na die drie maanden moet het dan op eigen benen kunnen staan, en dat kan het bedrijf nog niet. "Daar zijn wel fabrikanten, maar dan heb je niet de nieuwste technologie en kun je internationaal de strijd niet winnen", vervolgt hij.

Dat verwacht Zwanenburg ook. "Dit kan wel een drempel opwerpen voor snellere technologische ontwikkeling."

Handelsoorlog

De VS zeggen dat de maatregelen tegen Huawei helemaal niets te maken hebben met de handelsoorlog met China. Het moet volgens de Amerikanen gezien worden als reactie op het leveren van financiële diensten aan Iran, terwijl dat volgens de sancties tegen dat land verboden is.

'Amerikaanse meesterzet'

Toch kan het niet los gezien worden van die handelsoorlog, zegt Versteeg. "Het is een nieuwe politieke daad. Eigenlijk een meesterzet in de onderhandelingen met China. Want Huawei is China’s trots. En die proberen ze nu omver te krijgen. Hoewel het nu vooral dreigementen zijn."

Hij ziet het als buitenproportionele druk om een deal met China te forceren. "Amerika wil dat China de wet aanpast en dat Amerikaanse bedrijven beter worden beschermd tegen de diefstal van intellectueel eigendom", zegt Versteeg.

De analist denkt dat het niet zo ver komt, omdat ook de Amerikaanse industrie hard geraakt kan worden door de boycot. "Ik ga ervan uit dat Trump niet zo'n gevoelige slag wil leveren aan de handel in eigen land", zegt Versteeg.

5G loopt vertraging op

Een onbedoeld gevolg is dat de uitrol van het 5G-netwerk overal ter wereld vertraging kan oplopen, aangezien Huawei marktleider is op dat gebied.

"Ook op dat gebied geldt dat het bedrijf Amerikaanse chips nodig heeft. Dus ontstaat er ook vertraging in de uitrol en verdere ontwikkeling van 5G. De consument gaat hieronder lijden, net als de technologische ontwikkeling van de hele sector. Maar dat zien Trump en de rest van de wereld ook", zegt Versteeg.