Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan PvdA-Europarlementariër Kati Piri

20-05-2019 09:31

Naar Buiten - Genieten

Mevrouw Piri,

Wat zou wijlen Eberhard van der Laan er van gevonden hebben?

Dat vroeg ik me af toen ik gisteren zag hoe u stemmen probeert te ronselen voor de PvdA tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. Zo:

Ik weet nog goed dat Van der Laan in 2010 als PvdA-minister van Binnenlandse Zaken zei dat politieke partijen geen verkiezingscampagne in het Turks, Arabisch, Engels of andere vreemde talen moesten voeren toen Lodewijk Asscher opeens Turks bleek te lullen.

“Dat kan niet”, vond hij. “Het is niet te rijmen met de boodschap dat nieuwe Nederlanders de taal moeten leren.”

Politieke partijen hielden zich na die oproep van Van der Laan een tijdje gedeisd. En áls politici de kiesgerechtigden daarna al aanspraken in het Turks of het Arabisch, dan gebeurde dat door dubbelpaspoortige politici die Turks of Arabisch als moedertaal hadden. Zoals de toenmalige PvdA-talenten (LOL) Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk in 2012.

Maar u, Europarlementariër voor de PvdA, bent geen Turkse. Of Marokkaanse. U bent Hongaarse. U bent geboren uit naar Nederland gevluchte Hongaarse ouders en sprak tot u naar de kleuterschool ging thuis alleen Hongaars.

Dus áls u kiezers zou willen trekken in uw ‘eigen’ taal omdat ze onze taal niet begrijpen (wat bij Hongaren die hier al jaren verblijven overigens zelden het geval is), zou u dat hooguit in het Hongaars moeten doen, toch?

Dán zou Eberhard van der Laan het misschien nog een béétje hebben begrepen.

Nu u de kiezers in de grootstedelijke volkswijken echter in het Nederlands én Arabisch aanspreekt blijkt u niets te hebben geleerd van zo ongeveer de laatste PvdA’er die soms snapte waar dit land kapot aan gaat.

Van iemand die al sinds haar stage tot het gevolg van de zelfverklaarde redder van ‘Europa’ Frans Timmermans behoort en die daarna het ene na het andere baantje door hem toegeschoven kreeg, hadden we waarschijnlijk ook niet anders mogen verwachten.

Opportunist’ is zijn middle-name.

En blijkbaar ook de uwe.

Heb ik nog één vraag.

Wat stáát er?

Groet,

JanD

PS. Weet u waar ze het verrekken om in het Arabisch te schrijven?

UPDATE En met wie liep u zaterdag deze folders in Den Haag uit te delen? Het zal eens niet zo zijn…