De gewone man gezonder laten eten: ‘Blijf niet hangen in je zieligheid’
Het Voedingscentrum wil gewone mannen helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen. In de videoserie en podcast Als Jan het kan volgen we Jan Heemskerk - schrijver en voormalig hoofdredacteur van de Playboy - die zichzelf tussen moederdag en vaderdag een gezonde leefstijl aanleert. Vandaag aflevering 2.
Vrouwen weten vaak vrij goed wat gezond is om te eten, maar de vijftiger met een buik(je) zit vaak nog in de ontkenningsfase. Je kunt pas echt beginnen met afvallen als je weet wat je slechte gewoontes zijn, concluderen het Voedingscentrum en Jan Heemskerk.
Het gaat verkeerd als je meerdere glazen alcoholhoudende of suikerhoudende drank per dag drinkt
,,Ik at weinig noten, zaden, peulen en groenten, en vrij veel vlees en pasta”, vertelt Heemskerk in de nieuwste aflevering van Als Jan het kan. ,,Moeten we met zo’n eetpatroon in paniek raken?”, vraagt Heemskerk aan Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid. ,,In paniek raken is nooit goed. Het gaat verkeerd als je meerdere glazen alcoholhoudende of suikerhoudende drank per dag drinkt”, waarschuwt Postma-Smeets.
Grootste pijnpunten eerst
Een nieuw voedingspatroon aanleren, dat valt nog niet mee voor de gemiddelde vijftiger. ,,Het zal je, net als mij, zeker niet in één keer lukken alle slechte dingen uit je eetpatroon te halen”, geeft Heemskerk toe. ,,Je moet jezelf toestaan het lekker te vinden in plaats van te blijven hangen in je zieligheid, want daar zijn wij mannen goed in.”
Postma-Smeets: ,,Je moet het ook niet zien als dieet, maar als een weg naar een goed voedingspatroon.” Roel Hermans, voedings- en gedragsdeskundige vult aan: ,,Je moet jezelf concrete doelen stellen, voor jezelf gaan bepalen wat jij wil veranderen. Maak het klein voor jezelf, zodat duidelijk is wat je moet doen. Blijf nieuwe dingen proberen en als het een keer niet zo lekker is, probeer het eens op een andere manier te bereiden.”
Volgens Postma-Smeets hoef je niet meteen álles om te gooien: ,,We hebben weekmenu's klaar staan. Zo krijg je een gevoel van hoe een gevarieerd eetpatroon eruit ziet. Wat kan helpen is om eerst de grootste pijnpunten te pakken en die te veranderen.” Jasper de Vries van het Voedingscentrum zegt dat deze pijnpunten voor iedereen anders zijn: ,,Met pijnpunten bedoelen we het eten met de meeste ‘lege calorieën’. Dit zijn calorieën die je binnenkrijgt met eten of drinken dat je niet nodig hebt. Voor de een zijn dit wat biertjes op de bank en voor de ander witte bolletjes bij de lunch. We raden aan hier de ‘eetwissel’ toe te passen: ruil de biertjes in voor bruiswater of gewoon water, en de witte bolletjes voor volkoren brood. Zo hoef je niet te missen dat je dan iets lekkers eet, maar is het gewoon een stuk beter. Je kan het natuurlijk ook gewoon helemaal weglaten.”
Spelletje
Heemskerk helpt het door er een spelletje van maken. ,,Als je met de eetmeter van Het Voedingscentrum door de supermarkt loopt en producten scant denk je soms: wat, zit je daar zoveel in? Je wordt een soort calorietelmachine, heel grappig.” Roel Hermans herkent dit: ,,Voor mij was de Kies-ik-gezond-app ook een eyeopener. Door die app kies ik de producten uit die wat minder suiker of zout hebben.”
De serie Als Jan het kan is gemaakt door het Voedingscentrum. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering op deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat.
-
Koken & eten
Vijftiger met buik(je) krijgt hulp bij het afvallen
-
-
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter.
-
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
PREMIUM
Bert van Leeuwen en de acht gouden regels voor een gezellig kerstdiner