RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Hogere rente studieschuld in strijd met wet'

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Beeld © ANP/Remko de Waal

Het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven om de rente op studieschulden te verhogen is in strijd met het internationaal onderwijsrecht. Dat zeggen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) op basis van eigen juridisch onderzoek.

Volgens de studentenorganisaties is het regeringsplan in directe strijd met een door Nederland ondertekend internationaal verdrag, waarin gesteld wordt dat het hoger onderwijs 'geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt'.

"Het spekken van de staatskas met het kostbare geld van studenten blijkt onrechtmatig. Dat werpt nieuw licht op het debat in de Eerste Kamer, daar waar de rechtmatigheid van wetten getoetst word", aldus het ISO.

Studentenpetitie:
Lees ook:
Studentenpetitie: renteverhoging studieschuld moet van tafel

Juridische stappen

Half december nam de Tweede Kamer het plan aan met de kleinst mogelijke meerderheid. Op 28 mei wordt het behandeld door de Eerste Kamer. De maatregel levert een student gemiddeld 5500 euro extra schuld op.

"De Eerste Kamer heeft als functie de rechtmatigheid van de wetsvoorstellen te controleren. Om deze constatering kunnen zij niet heen", stellen de studenten. Mocht met het wetsvoorstel ingestemd worden dan worden er 'verdere juridische stappen' genomen.

Studieschuld: zo wordt het geen strop

17:53
Je gaat studeren. Grote kans dat je te maken krijgt met een studielening. Maar hoe zorg je ervoor dat die studielening niet een strop wordt in de toekomst? In de Kijker aan Z beantwoorden we al je vragen.

'Geen drempel'

Volgens de regering stelt het bestaande internationale verdrag niet dat onderwijs voor iedereen kosteloos moet worden, maar dat financiële redenen geen belemmering voor toegang tot het onderwijs mogen vormen. Zo'n drempel komt er niet met de verhoging van de rente, meent het kabinet.

De maatregel heeft voor potentiële studenten "geen effect (...) in hun keuze om een studie te starten of te vervolgen", schreef het ministerie van Onderwijs vorige maand aan de Eerste Kamer.