Exclusief titanendebat tussen Rutte en Baudet stuit op stevige kritiek

Rutte en Baudet in gesprek in maart 2017 in de Tweede Kamer. © ANP

De titanenstrijd tussen Rutte en Baudet gaat na lang gesteggel toch door en wordt uitgevochten op televisie woensdagavond. Daar is niet iedereen blij mee.

Door Hanneke Keultjes

Organiseert Pauw woensdagavond een debat tussen de fractievoorzitters van de partijen die donderdag de grootste kunnen worden? PvdA-leider Lodewijk Asscher twitterde een opgewekt ‘Staat genoteerd, ik kan!’. Maar hij kan op de bank blijven zitten. Net zoals GroenLinks-voorman Jesse Klaver met zijn baby kan knuffelen, CDA-leider Sybrand Buma zijn Fries kan oppoetsen en D66-leider Rob Jetten zijn hond kan uitlaten.

Zij zijn niet uitgenodigd. Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) kruisen wel de degens in een ‘titanendebat’ – op de vooravond van de Europese verkiezingen.

Kritiek is snel gevonden: dat het niet fair is dat twee partijen, zo kort voor verkiezingsdag, een groot podium krijgen, terwijl de rest thuis voor de buis lijdzaam moet toezien hoe Rutte en Baudet er met alle aandacht vandoor gaan. Bovendien: niemand kan donderdag op óf Rutte óf Baudet stemmen.

Er is diezelfde avond óók een slotdebat met Europese lijsttrekkers die wél op de kieslijst staan, maar dat zal ongetwijfeld minder kijkers trekken. Onderzoek wijst uit dat het met de naamsbekendheid van die Europese kartrekkers droevig is gesteld. En al staan VVD en FvD in de peilingen nek aan nek, het zijn ook nog eens twee rechtse partijen die dankzij ons belastinggeld – want gefaciliteerd door de NPO – strijden om politiek gewin.

De kritiek zal Rutte en Baudet worst wezen. Rutte krijgt de tweestrijd die hij zo vurig wenste. Zijn VVD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen onttroond door FvD, die in één klap de grootste partij werd. Hij probeert dat tij bij deze verkiezingen te keren door Baudet aan te vallen op zijn geflirt met een nexit, die volgens de VVD-leider desastreus zou zijn voor Nederland.

Daar ging wel dagenlang politiek getouwtrek aan vooraf, waarbij beide partijleiders elkaar voor watje uitmaakten en elkaar duikgedrag of weglopen verweten. Dat gevecht, dat zich vooral online afspeelde, met snedige tweets met pesterige filmpjes, was grotendeels voor de bühne. Achter de schermen waren er namelijk al langer plannen voor een tv-debat.

Dat de bevochten tweestrijd effectief kan zijn, bleek uit een peiling van Maurice de Hond. Als FvD-kiezers gemobiliseerd worden om naar de stembus te gaan – en de kans daarop wordt volgens De Hond groter door het debat met Rutte – gaat dat ten koste van de PVV van Geert Wilders. Ook de VVD lijkt er wel bij te varen: ook kiezers van CDA, D66, PvdA en GroenLinks zijn het eens met zijn aanval op Baudet. Zo zouden de liberalen – nu drie zetels in het Europarlement – CDA en D66 voorbij kunnen streven