Weet jij al op wie je gaat stemmen? Hier vind je de bekendste stemwijzers voor de Europese Verkiezingen 2019

Foto: ANP

Foto: ANP

Bij de Europese Verkiezingen 2019 stemmen we op kandidaten van Nederlandse partijen, maar in het Europees Parlement maken deze Nederlandse politici deel uit van Europese fracties.

Dat kan het lastig maken om je stem te bepalen. De politieke agenda's van onze kandidaten komen niet altijd overeen met de standpunten van hun Europese fracties.

Gelukkig zijn er meerdere kieswijzers en stemwijzers om de kiezer te helpen

Aan de hand van 30 stellingen kom je met de vertrouwde  StemWijzer van ProDemos achter je politieke voorkeur. Met de  stemwijzer van citisens en NU.nl   ontdek je welke partijen het beste bij jou passen aan de hand van stellingen.

Aan de hand van wat partijen doen, en niet naar wat ze beloven in campagnes, maak je  de Stemchecker van De Volkskrant . Voor jongeren is er een speciale  jongeren kieswijzer van IZI solutions en NJR .

Maak jij je zorgen over jouw privacy op internet? Gebruik dan de Privacy Stemwijzer van VPNGids.nl en check de standpunten van de partijen over privacy online.

Europese stemwijzer

Kom erachter welke politici, partijen en Europese politieke groepen bij je passen met  'match your vote' van vijf Europese organisaties . De stellingen gaan over 25 keuzes die leden van het Europees Parlement hebben gemaakt in de laatste vijf jaren.

Even genoeg van de stemwijzers? Via  de quiz van het Europese Parlement  kun je je kennis over de EU testen.